Harri Vuorenpää

Kaikki blogit puheenaiheesta Taantuma

Lama pysäyttää luovan tuhon

Eilen törmäsin outoon ilmiöön. Mika Maliranta (Etla) oli tutkinut uusien tuotantolinjojen ja tuotteiden lanseeraamista eri tilanteissa ja havainnut tuottavuuskehityksen hidastuvan taantuman aikana. Tämä arkijärjelle vastakkainen tutkimustulos sai minut paitsi tekemään täsmentäviä kysymyksiä myös miettimään asiaa. Äkkipäätä ajatellenhan taantuman aiheuttamat konkurssithan karsivat tehotonta tuotantoa.

Jakovaara

"Jakovaara" on taas uusi sana suomalaisessa politiikassa. Se ei taida olla vielä mikään muotitermi, mutta ainakin minä toivoisin että siitä tulisi sellainen.  Sanan sanoi ensimmäisenä kai valtiovarainministeri Orpo, enkä ainakaan minä ole sitä aiemmin kuullut.

Kuvaavaa suomalaisen yhteiskunnan työmarkkinoille on se että tämän termin käyttöönottoa tarvitaan heti kun vuosikymmenen mittainen taantuma näyttää vihdoin olevan lopuillaan ja ensimmäiset taantumasta nousun merkit ovat näkyvissä.

Täytynee kasvattaa kusiaispesää

Juhannus antoi tilaa ajatuksille. Se pysäytti kiireen ja stressin, hiljensi kaiken niin että vain olennaisimmat asiat nousivat ajatusten virrasta kuplan lailla pintaan. Päädyin viikonlopun aikana useaankin otteeseen perkaamaan niitä olennaisimpia asioita. Tarkastelin niitä monelta syrjältä ja tulin ajoittain hieman surulliseksikin. Katselin kaunista luontoamme ja olin hetken tyytyväinen näkemästäni. Kunnes muistin että metsikön toisella puolella on laajahko hakkuuaukea, pato ja tehdas. Ajattelin "Luonto tinkii hyvinvoinnistaan jotta meidän ei tarvitsisi tinkiä omastamme".

Taloudessa edessä nousukausi - silti velka uhkaa räjähtää

OP-ryhmä julkaisi eilen talousennusteen, jonka mukaan Suomessa on edessä nousukausi. Tämä pitää paikkansa. Myös muut ennustajat ovat samaa mieltä siitä, että pitkä taantuma on nyt ohi. Tämä on mainio asia! Vain talouskasvu mahdollistaa vaurauden ja hyvän, tasa-arvoisen yhteiskunnan.

Näkökulma: Lipponen ei tiedä mistä puhuu

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön (kok.) kanssa maamme euroon ujuttanut entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) puolustaa raivokkaasti yhteisvaluuttaa Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

Lipposen mielestä se ei ole euron vika, jos asioita ei yksinkertaisesti osata hoitaa. Kuulemma on ollut naurussa pitelemistä, kun ihmiset toitottavat Ruotsin tehneen viisaan ratkaisun euron suhteen.

Taantuma takana

  1. Suomen  Pankki arvioi 13.12.2016, että taantuma on ohitse. Mistä sen tietää? Siitä, että ihmiset ostavat joululahjoja, kotimainen kulutus on vilkastunut.Luottokortit viuhuvat jälleen kerran. Mutta nekin laskut on maksettava sitten joskus. Ei huolta, se on mahdollista kun työllisyystilanne on parantunut. Toivoisi sen parantuvan vielä niilläkin, jotka ovat työttöminä, n 300 000. Kyllä se siitä. Toivoisi avointen työpaikkailmoitusta lukumäärän myös kasvavan, niin että tuo 300 000 rikottaisiin alaspäin. Toinen asia oli BKT:n kasvu, ennuste 1,3 %, erinomaista.

Arvioita ja toimenpiteitä Britannian Breksin vaikutuksista Suomeen

Jos Britannia lähtee EU:sta, EU:n rahoitus nyrjähtää. Eroa seuraisi jonkin sortin taantuma, ulkoinen tekijä 2008 vuoden tapaan. Kuinka suuri se olisi, sitä on vaikea arvioida.Britannialla on oma kelluva valuutta ja maa on kulkenut viime vuosina noin 2 prosentin kasvu-uralla. Ulkoisen kriisin seurauksena euro vahvistuisi suhteessa muihin valuuttoihin joka taas olisi myrkkyä Suomen orastavalle kasvu-uralle. Suomi palaisi takaisin miinuslinjalle ja kiky-sopimus menettäisi merkityksensä.

Suomi kadotti kokonaisen sukupolven

Euroopan komission alaisen tilastokeskuksen tekemien arvioiden mukaan unionissa olisi tällä hetkellä 21,6 miljoonaa ihmistä työttömänä, joka on selvästi vähemmän kuin vuosi sitten. Huolta on herättänyt etenkin alle 25-vuotiaiden työttömyys, vaikka tilanne onkin parantunut hieman edeltävistä huippuvuosista.

Pelko maailmantalouden romahtamisesta leviää

Harvoin rahoitusmarkkinat ovat kokeneet yhtä synkkää vuoden alkua kuin kuluvana vuona. Osakkeet ovat syöksyneet, öljyn hinta on alimmillaan yhteentoista vuoteen ja Kiinan pörssi on ehtinyt romahtamaan syöksyvien kurssien vuoksi jo kahdesti.

Ei siis mikään ihme, että pelko uudesta talouskriisistä on levinnyt ympäri maailmaa. Joidenkin mukaan kyse olisi yksittäisistä tapahtumista ja niiden seurauksista, kun taas toiset näkevät taivaalla tummempia pilviä - jos he ovat oikeassa, niin globaali uhka on todellinen. 

Lamautunut maa ei piristy koulutuksesta ja tutkimuksesta leikkaamalla

Suomi otti tänään ison askeleen markkinaliberalismin suuntaan, kun eduskunta päätti vapauttaa kauppojen aukioloajat. Se, että miten päätös käytännössä vaikuttaa yhteiskuntaan ja talouteen jää nähtäväksi. Selvää on, että vain yöllä kaupassa käymällä ei Suomea nosteta taantumasta, vaan tämä tapahtuu saamalla ulkomaankauppaan vauhtia. Tämä puolestaan edellyttää yrityksiltämme kovassa kansainvälisessä kilpailussa huipputason osaamista. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä