*

Harri Vuorenpää

Kaikki blogit puheenaiheesta Rakennemuutos

Matkailu avartaa

Olen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kirkkovaltuutettu ja kiinteistölautakunnan jäsen sekä 700-vuotisen Katariinanseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen. Alueella on käynnissä rakennemuutos. Emme tiedä, mihin se johtaa.

 

Julkishallinto toimii itsetuhoisesti

Julkishallinnon johtamistapa muistuttaa vanhoja romanttisia elokuvia, joissa uppoamassa olevan laivan kapteeni jää komentosillalle tyynesti pystyssä seisoen odottamaan laivan vajoamista syvyyksiin. Paljon tärkeämpää on pitää maailma sellaisena, miksi se on luotu, kuin aktiivisesti oppia virheistä ja korjata ne.

SSS eli huonon johtamisen koulu

Istuvan hallituksen avainministerit antavat ainutlaatuisen mahdollisuuden keskusteluun hyvän johtamisen periaatteista. Vain vajaassa vuodessa on syntynyt useita kouluesimerkkejä siitä, miten johtajana ei pidä toimia.

Tässä muutamia valittuja:

1) Pääministeri Sipilä kuittaa yliopistoväen suuttumuksen säästöjä kohtaan muutosvastarintana.

Suomen hallitsemisen ongelma, tai sen mahdottomuus.

Suomessa hallituksella vaaditaan sitä että valtion budjetti pitää tasapainottaa. Velanotto pitäisi lopettaa korjaamalla maan kilpailukykyä niin että tuotteet saadaan kaupaksi ja ihmisille taas töitä ja valtiolle verotuloja.

Juha Sipilä lupasi pyhästi täyttää tämän kansalaisten vaatimuksen jos häntä äänestetään.

Kansalaiset uskoivat Juha Sipilää ja äänestivät Juha Sipilää.

Juha Sipilästä tuli pääministeri kansan tahdosta.

Taasko eläkeläisten vuoro maksaa?

Perjantain Helsingin Sanomien otsikko hätkähdytti: ”Sipilä haluaa ottaa lainarahaa eläkeläisiltä”. Tarkoituksena olisi pienentää työntekijöiden työeläkemaksua ottamalla rahoitus ns. Emu-puskureista. Tämä edellyttäisi käytännössä joko työeläkemaksun korotusta myöhemmin tai eläkkeistä leikkaamista.

Murrosikäinen Suomi

Suomi on yhdessä historiansa suurimmassa murroksessa. Digitalisaatio ja globalisaatio ovat tehneet muutoksesta vääjäämättömän. Muutos on myös nopeampi, laaja-alaisempi ja suurempi kuin koskaan aiemmin. Vanhat ratkaisut eivät enää toimi, taloudellinen valta siirtyy uusiin käsiin ja aiemmasta poiketen myös ympäristön asettamat rajat on otettava huomioon.

Murros ulottuu kaikkialle, mutta sen ytimessä on kaksi asiaa: talous ja energia.

Talouspolitiikan murros

Tarina vanhasta normaalista

Olipa kerran yhteiskunta, jossa ihmiset kävivät tehtaissa töissä ja tekivät viitenä päivänä viikossa kahdeksantuntisia työpäiviä. Tämä yhteiskunta vaurastui säännönmukaisella työnteolla ja sillä, että jokainen antoi osan ansioistaan yhteiskunnan käyttöön. Työtä oli yllin kyllin tarjolla ja niin oli työpaikkojakin.

Tätä yhteiskuntaa ei enää ole.

Toimenpiteitä Kaukaan johdosta

Kaakkois-Suomea kohtasivat vakavat uutiset, kun UPM ilmoitti sulkevansa paperikoneen Lappeenrannan Kaukaalla ja aloittavansa yli 100 henkeä koskevat YT-neuvottelut. Kerrannaisvaikutukset muille toimijoille pahentavat tilannetta tästäkin. Teknologian sekä teollisuuden työpaikkojen kato seudulla saa jatkoa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä