Harri Vuorenpää

Kaikki blogit puheenaiheesta Velkajärjestely

Velkaisen yrittäjän kiirastuli ja sen välttäminen

Yksityishenkilöiden ja yrittäjien velkaongelman helpottamiseksi tulevaisuudessa on esitetty useita konkreettisia ehdotuksia (mm. Harri Jaskari täällä 23.9.). Itse kohtaan työssäni näitä velkaantumisen ongelmia pk-yritysten ja yrittäjien kanssa toimiessani. Vastaukseksi heille ei riitä, että muutoksia on tulossa, ehkä ja joskus tulevaisuudessa, kun tilanne on päällä ja yrittäjän kassa on tyhjä. Kirjoituksessa yritän antaa muutamia neuvoja yrittäjille.

Velkajärjestely

Viime päivien uutisten mukaan velkajärjestelyyn pääsemisessä on monin paikoin ruuhkaa. Joensuussa jono on noin kolme päivää kun jossain toisessa kunnassa saattaa olla yli kolme kuukautta, jopa liki puoli vuotta.

TV-uutisten kuvassa (olikohan Kotkasta) näkyi henkilö täyttävän lomaketta jonka mukaan velkajärjestelyyn haki henkilö jolla oli omistusasunto. Kuten me kaikki tiedämme (tiedämmekö?) niin velaton omistusasunto ei ole sellaista omaisuutta joka pitäisi realisoida jotta pääsisi velkajärjestelyyn, tai saisi toimeentulotukea.

Oikeus ja kohtuus

Onko kohtuullista, että yhden kuukauden palkan ulosmittauksesta suuruudeltaan 550 euroa veloitetaan ulosottomaksuja 688 euroa.

Oikeudenmukaista on se, että maksamatta jääneet velat peritään velalliselta ainakin jossain määrin, mutta onko oikeudenmukaista, että me muutenkin hankalassa asemassa olevat kakkosluokan kansalaiset maksamme palkan noin tuhannelle ulosottoviraston työntekijälle?

Tiesittekö, että ulosottomiehen peruspalkka on taulukon mukaan 4650 - 6900e. Tuohon lisätään 0 - 38% henkilökohtaista lisää suoritustason mukaan. Onko tuo kohtuullinen palkka?

Erillainen ALV-malli, ajatuksia?

Olen jo pidemmän aikaa hahmotellut yksinkertaista mallia jossa luotaisiin mahdollisuuksia pienyritystoiminnan aktivoimiseen ja kehittämiseen. Valitettava faktahan on se että tänä päivänä uusia työpaikkoja suuriin tai edes keskisuuriin yrityksiin ei käytännössä synny, vaan toimintaa tehostetaan pääasiassa yt-neuvotteluiden kautta, joiden lopputulos on harvemmin työntekijälle mieluinen ja aika harvoin se on myöskään valtiolle mieluinen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä