*

Harri Vuorenpää

Kaikki blogit puheenaiheesta Kannustinloukut

Työnantajien aktiivimalli

Mitä jos työttömien aktivoinnin sijaan keskityttäisiinkin aktivoimaan työnantajia työllistämään enemmän?

 

Tukien laskentaperusteita muutettava sosiaaliturvan uudistuksessa

Työttömien lehtihaastatteluissa huomio kiinnittyy yhä uudelleen pätkätöiden vastaanottamisen mielekkyyteen. Elämä menee tyhjätaskulla sekaisin pahimmillaan kuukausiksi, koska työttömyysturvan maksu keskeytetään byrokraattisen selvityksen ajaksi. Sana ”turva” ei sovi lainkaan kiristyneessä aktivointi- ja karenssi-ilmapiirissä nykytilanteeseen. Mitä jos tukien maksaminen ei lähtökohtaisesti keskeytyisi?

Näin opiskelija tienaa viisinumeroisen summan velanoton sijaan

Uutissuomalainen uutisoi kohuhakuisesti opiskelijoista, jotka polttavat luottotietonsa välttääkseen opintolainataakan. Ennen kuin kyseenalaistamme tämän pienen joukon toiminnan järkevyyden on kysyttävä olennainen kysymys. Eikö olisikin mukavaa, jos voisit ihmisarvoiseen elämiseen riittämättömän tuen ja viisinumeroisen takaisinmaksettavan opintolainan sijaan saada tukia lähes ihmisarvoiseen elämään riittävän +-1000 euroa kuukaudessa? Tämä on mahdollista suunnitelmallisella toiminnalla. Opiskelija voi hakea toimeentulotukea, jos hänelle ei myönnetä opintolainaa.

Oulun kannustettava alle 3-vuotiaiden kotihoitoon

Oulun kaupunki on pyrkinyt brändäämään itsensä lapsiystävälliseksi kunnaksi. Vuonna 2016 Oulu otti käyttöön UNICEFin lapsiystävällinen kunta -toimintamallin, jonka avulla on kahdessa vuodessa tarkoitus arvioida kuinka lapsiystävällisyys kaupungissa toteutuu. Lisäksi on tarkoitus kehittää toiminnan osa-alueita ja raportoida UNICEFille.

Vastikkeellisesta sosiaaliturvasta loukkujen loukku

Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen hehkuttaa medissa, että olemme suurin piirtein historiamme hienoimman käänteen äärellä: yhteiskuntamme on luopumassa perustuslain takaamasta sosiaaliturvasta, ainakin jos hänen oma, sekä hallituksen tilaaman Hiilamon-työryhmän loppuraportin toivottama, ns. risusavottamalli toteutuu. Kyse on siis hienosti muotoiltuna "vastikkeettomasta sosiaaliturvasta luopumisesta".

Minäkö muka töihin?

iTyöttömyys ja varsinkin pitkäaikainen, on suuri ongelma. Kaksi tilastoa antavat kovin erilaiset tulokset. Kuntien ns. "Sakkomaksu" on järjetön ja kohtuuton. Aikanaan Taipaleen malli armahti vanhat yli 10 vuotta työttömänä olleet eläkkeelle. Nyt persut ratsastavat sen periaatteilla, mutta ovat lyhentäneet aikaa ja nostaneet ikärajaa. On aika hämmentävää miten monimutkainen asia tämä on.

Tem ja itsekin paikallisesti olen tutkaillut asiaa. Tosiasiassa 30% nykytyöttömistä ei ole työkykyisiä ja saman verran ei ole työhaluisia koska tulotaso alenisi.

Rautalankamalli TEM:ille työllistämisen esteiden poistamiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriö on ilmoittanut hakevansa ideoita työllistämisen esteiden poistamiseksi. Sen sijaan, että lähettäisin ideani TEM:ille, ajattelin jakaa oman havaintoni ihan näin julkisesti. 

Kirjoitan sen siksi, koska tätä ongelmaa ei TEM pysty yksinään ratkisemaan ja viimeisin lakimuutos teki tämän asian vaikeammaksi kuin se olikaan.

Otetaan esimerkkihenkilöksi siivooja.

Ensiksi vaihtoehto 1, jossa hän on yksin yrittävä yrittäjä.

Passivoiva perustulo vai kannustava perusturva?

Työllistävä vaikutus on mantra, joka herkistää niin työttömät  kuin työntekijäpulasta kärsivät työnantajatkin kuulolle ja työttömyyteen kyllästyneinä haluamme  kovasti uskoa kuulemamme. Me kaikki haluamme työtä ja taloudellista vakautta. Perustulo kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Vai syötetäänkö meille pettuleipää?

Asumistukeen satasen ”palkankorotus”. Valtion piikkiin.

Hallitus on ilmoittanut, että kaikkien pitää nyt kiristää vyötä. Erityisesti eläkeläisten pitää, ja siksi heidän asumistukeaan leikataan muuttamalla se yleiseksi asumistueksi. Näin valtio säästää.

Syyskuussa on kuitenkin asumistukeen tulossa uusi ansiotulovähennys, joka on 300 €/kk. Eli palkka- ja yrittäjätulosta vähennetään 300 € asumistukea laskettaessa.

Laskin esimerkkitapauksen Tampereella asuvalla, kirkkoon kuulumattomilla 1500 €/kk ansaitsevalla henkilöllä, joka asuu yksin vuokra-asunnossa, jonka vuokra on 500 €/kk.

Toimeentulotuen kurimus

Köyhyys koskettaa yhä useampaa suomalaista. Palkat ovat pienet, ja niin ovat ensisijaiset sosiaaliavustuksetkin. Pienituloinen rakentaa toimeentuloaan monesta lähteestä: leipäjonosta, keikkatyöstä, Kansaneläkelaitoksen avustuksista.

Kansaneläkelaitoksen pienituloisille myöntämät sosiaalietuudet ovat suhteellisen pieniä. Tukien hakeminen on monimutkaista. Osa ei saa pienituloisille tarkoitettuja Kela:n tukia, koska ei jaksa, pysty tai osaa niitä hakea. Syvimmälle tukikierteeseen joutuvat ne, jotka joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä