Harri Vuorenpää

Toiset maksaa, toiset päättää

  • Toiset maksaa, toiset päättää

Suomen europarlamentaarikkojen osuus Euroopan parlamentissa on n. 1,7 %, meillä on 13 edustajaa yhteensä 751:stä edustajasta.  Eri maiden osuudet parlamenttipaikoista riippuu maan väkiluvusta. EU:n maista on 10 nettomaksajaa ja 18 nettosaajaa (2016). Suomi on ollut pitkään nettomaksaja, mutta monen nettosaajan osuus parlamentissa on huomattavasti suurempi kuin Suomen. Esimerkiksi Puola on reilusti saamapuolella, mutta käyttää parlamentissa lähes nelinkertaista äänivaltaa Suomeen verrattuna. Espanjan kohdalla suunnilleen sama juttu.

Miksei parlamenttipaikkoja jaeta sen mukaan kuka maksaa? Eikö se olisi oikeudenmukaisempaa? Mitä jos joku perustaisi osakeyhtiön, tarjoaisi sinulle kahden prosentin osuutta siitä ja sen jälkeen toteaisi, että joudut rahoittamaan yhtiötä huomattavasti enemmän kuin reilusti suuremmat osakkeenomistajat. Suostuisitko tähän järjestelyyn? Varsinkaan, jos äänivaltasi yhtiön asioihin olisi edelleen se sama kaksi prosenttia? Veikkaanpa, että aika harva suostuisi.

No, Suomi suostuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Meinaatko että siellä europarlamentissa asetelmana 13 suomalaisedustajaa vastaan muut?

Käyttäjän HarriVuorenp kuva
Harri Vuorenpää

No eipä niitä Suomen kansallisia intressejä varmaan juuri muiden maiden mepit ajattele. Kun ei välttämättä aina ne omatkaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Parlamentti on paikka jossa ajetaan unionin yhteisiä asioita. Pelkästään kansallisiin intresseihin keskittyvä meppi taitaa olla hieman väärässä paikassa, tulipa mistä maasta tahansa. Toisaalta unionin etu on kyllä jäsenmaittensakin etu lähes poikkeuksetta.

Voihan meppi tietty yrittää kannattajilleen jotain kansallisista intresseistä höpistä. Aina löytyy joku heikkolahjainen joka sellaisia uskoo.

Käyttäjän HarriVuorenp kuva
Harri Vuorenpää Vastaus kommenttiin #4

Ja meinaat, etteivät suurten maiden kuten Saksan, Ranskan tai Espanjan mepit aja ensisijaisesti omien maidensa etuja? Itse pidän tätä melko naivistisena ajatuksena.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #5

Mä puolestani pidän jotenkin naivistisena ajatuksena sitä että unionin etu olisi lähtökohtaisesti jäsenvaltioiden vastainen. Parlamentissa ne puolueet asioista päättävät. Vastakkaisissa ryhmissä istuu tietenkin myös suomalaisia joista taatusti jokainen haluaa unionia ja sitä kautta omaa maataan parantaa.

Ei kansallinen etu ole yhdenkään puolueen yksinoikeus vaikka joku sellaista joskus hieman valheellisesti väittääkin.

Käyttäjän HarriVuorenp kuva
Harri Vuorenpää Vastaus kommenttiin #7

Väittikö joku, että unionin etu olisi lähtökohtaisesti jäsenvaltioiden vastainen? Ei tietenkään. Mutta jos suuren maan etu unonin päätöksenteossa on eri kuin Suomen on sanomattakin selvää kuinka siinä käy. Ja se, että tämä suurempi maa saattaa olla saamapuolella, on väärin. Se määrää, joka maksaa. Näin se ainakin yleensä yhteiskunnassa toimii.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Niinpä juuri! Suomalaiset toki toimivat siten, että muiden tarpeet ensin ja jos jotain jää, sitten suomalaiset. Suomalaiselle mepille on kauhein asia se, että joku muu luulee, että nyt se suomalainen vihreä meppi yrittää vetää kotiinpäin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miten persumepit ajavat Suomen etua, kun he uudessa ryhmässään haluavat hajottaa EU:n ja haluavat edistää Venäjän etuja?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siellä ei ole yhtään ”Suomen europarlamentaarikkoa” vaan pelkästään eurooppalaisten edustajia. Ja hyvä niin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mepit toimivat poliittisina ryhminä, ei maittain, esim.Saksan vihreä meppi ajaa eri asioita EU:a kuin saksalainen EPP-meppi.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Miksei parlamenttipaikkoja jaeta sen mukaan kuka maksaa?"

Niinpä. Minä olen Suomessa verojen ja veroluonteisten maksujen sekä toisaalta tulonsiirtojen osalta "nettomaksaja". Silti minulla on vain yksi ääni kuten muillakin.

Haluan lisää äänivaltaa!

Toimituksen poiminnat