Harri Vuorenpää

Tulorekisteri tappaa yhdistykset

Vuoden alusta voimaan tullutta tulorekisteriuudistusta on arvosteltu monilla tavoin. Yksi huolestuttavimmista ilmiöistä on tulorekisterin vaikutukset yhdistystoimintaan. Uudistuksen myötä verottaja vaatii, että esim. kaikki yhdistyksien järjestämästä kilpailutoiminnasta saadut palkinnot tulee ilmoittaa verottajalle. Aikaisemmin on noudatettu sadan euron rajaa eli sitä pienimpiä palkintoja ei ole tarvinnut ilmoittaa.

Mihin tämä sitten on johtanut? Se on johtanut siihen, että yhdistyksille ja seuroille on tullut huomattava määrä byrokratiaa lisää. Ja ne jotka eivät tätä byrokratiaa hallitse, joutuvat sen hoitamaan ostopalveluna. Tämä on johtanut jo monissa seuroissa ja yhdistyksissä siihen, että moni varsinkin pieni toimija harkitsee vakavissaan toiminnan lopettamista. Suomi on aina ollut yhdistysten luvattu maa ja yhdistystoiminta on ollut monelle iso osa elämää. Yhdistysten järjestämä toiminta ja esim. kilpailut ovat monille tärkeitä ja odotettuja tapahtumia. Nyt tämä kaikki on vaakalaudalla, koska verottaja vaatii ilmoituksen pilkkikisasta voitetusta 50 euron kalastusvälineestä

Onko tässä mitään järkeä ja kuka tästä hyötyy? Tuskin kukaan. On vaikea kuvitella, että nämä muutaman kympin kilpailupalkinnot näyttelevät minkäänlaista roolia tämän maan verokertymässä.

Mitäpä jos pidettäisiin yhdistystoiminta voimissaan ja seurojen järjestämät kilpailut edelleen ihmisten kalentereissa ja lopetettaisiin tämä järjettömyys?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olen huolissani, mutta enemmän siitä että yhdistysten ja seurojen määrä on romahtanut reippaasti 2000 -luvun alusta. Ei ole enää samanlaista edullista kansalaistoimintaa vaan eri palveluista saa nykyään maksaa itsensä kipeäksi.

Käyttäjän TommiMessi kuva
Tommi Messi

No eihän tätä kaukaa tarvitse hakea Euroopan unionissa oli ongelmana juuri yhdistysten "kilpailu etu" voiitoa tuottavien yritysten rinnalla. Tarkoitus on että kaikki mahdollinen toiminta on osakeyhtiöiden toimintaa. Joten syylliset ovat aika varmaan Kokoomus ja joidenkin tahojen ihannoima Euroopan unionin liittovaltio. Mutta ei syytä ottaa paniikkia - kevät voi tuoda muutoksen. Kenen idea oli tulorekisteri? Kantakoon vastuun.

Toimituksen poiminnat