Harri Vuorenpää

Yksinyrittäjän verotuksen järjettömyys

SDP jatkaa suklaan jakamista yrittäjille, ehdottamalla verolinjauksissaan listaamattomien osakeyhtiöiden osinkojen verotuksen kiristämistä niin, että kevyesti verotettua osinkoa voisi nostaa yrityksestä määrän, joka on neljä prosenttia yrityksen nettovaroista nykyisen kahdeksan prosentin sijaan.

Tähän ehdotukseen olisi hyvä tuoda näkökulma, joka tänä päivänä on melkoisen yleinen eli yhden ihmisen osakeyhtiön näkökulma. Tällaisia osakeyhtiöitä, joissa on töissä ainoastaan yrittäjä itse, on melko lailla. Miten verotus siis heidän kohdallaan kulkee.

Otetaan esimerkiksi juuri aloittanut yhtiö eli ensimmäisen tilikauden käynyt. Näissä yhtiöissä liikevaihto on harvemmin yli 200 tuhatta euroa ja liikevoitto pyörii usein 5- 10 % tienoilla eli sanotaan tässä tapauksessa 20 tuhatta euroa. Jos tulos ennen veroja on siis 20 tuhatta euroa, on yrittäjällä käytännössä kaksi mahdollisuutta:

  1. Maksaa tuloksesta yhteisövero ja jakaa osinkoja
  2. Maksaa itselleen lisäpalkkaa tuon 20 tuhannen euron verran ja tehdä nollatulos

Kumpi on kannattavampaa verotuksellisesti? Yhteisövero on 20 % eli 4000 euroa. Oletetaan, että yrittäjän ansiotuloveroprosentti on 25 %. Jos hän tämän jälkeen haluaa jakaa osinkona kaikki loput 16 000 euroa, maksaisi hän veroja seuraavasti:

  • 8 % nettovarallisuudesta (1480 eur) hän maksaisi pääomatuloa 30 % osuudesta eli 111 euroa.
  • 8 % ylimenevästä osuudesta hän maksaisi ansiotuloveroa 75 % osuudesta eli 2722,50 eur.
  • Näin ollen hän maksaisi henkilökohtaisessa verotuksessaan osingoista veroa yht. 2833,50 eur, joka on n. 17,7 % 16 000 eurosta.

Eli henkilökohtaisessa verotuksessaan hän siis maksaisi 7,3 prosenttiyksikköä pienempää veroa osinkoja jakamalla kun mitä hän maksaisi suoraa palkkaa nostamalla. Tämä on se kohta missä demarit huutavat yrittäjien suosimisesta. Asia mikä aktiivisesti unohdetaan, on jo tästä summasta maksettu yhteisövero. Aivan, se on yhtiön maksamaa, ei yrittäjän. Ja kyllä, yhtiö on oma juridinen henkilönsä. Mutta tästä huolimatta, käytännössä myös tämän veron maksaa yrittäjä!

Eli lisätään se yhtälöön. Huomataan, että alkuperäisestä yrittäjän keräämästä 20 tuhannen euron voitosta maksetaan veroina 4000 eur + 2833,50 eur = yht. 6833,50 eur. Tämä on n. 34,2 % 20 tuhannesta eurosta. Jos yrittäjä olisi maksanut tuon 20 tuhatta euroa palkkana itselleen, olisi vero ollut 5000 euroa eli 1833,50 euroa vähemmän, koska yhteisöveroa ei olisi maksettu ollenkaan. Vaikka progressio olisi nostanut yrittäjän ansiotuloveroprosentin 30 %:iin, olisi hyöty edelleen 1378 euroa palkan hyväksi.

Mihin tämä sitten johtaa? Tämä johtaa siihen, että esimerkin kaltaisten yritysten ei yksinkertaisesti kannata tehdä voittoa. Jos haluaa vahvistaa tasettaan, mikä sinällään olisi järkevää, se maksaa tuhansia euroja. Eli siis hetkinen nyt? Yrittäjä joutuu maksamaan valtiolle siitä, että hän haluaa vahvistaa oman yrityksensä tasetta itse ansaitsemillaan rahoilla. Kyllä, juuri näin. Vaikka senttiäkään ei olisi vielä yrittäjän omaan taskuun tullut. Se että yrittäjä ei verotuksellisista syistä halua vahvistaa yrityksen tasetta, ei ole hyvä asia. Se tekee yhtiöstä huomattavan paljon haavoittuneemman huonojen aikojen osalta sekä huonontaa esim. yhtiön mahdollisuutta saada vierasta pääomaa.

Näin ollen huomaamme, että demareiden ehdotus on esimerkkiyrityksen kannalta jotain typerän ja merkityksettömän väliltä. Niin kauan kun yhtiön tulosta verotetaan ensin yhtiöltä ja sen jälkeen yrittäjältä näkemättä, että verotettava on käytännössä sama, luodaan kynnys yhtiön orgaaniselle kasvulle, joka parhaassa tapauksessa luo lisätyöpaikkoja.

Niitä oikeita lisätyöpaikkoja. Ei mitään tempputöitä, joilla parannetaan työllisyyslukuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Demarit on jakopuolue ja kädet muiden taskussa.

Siksi Suomen talous ei menesty. Koivisto tappoi kerralla 66.000 yrittäjää.

Sitten ihmetellään, kun ei ole tunkua yrittäjäksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Demarit on todellakin jakopuolue siinä mielessä, että demarit eivät pyri sosialismiin.

Demarit ovat sitä mieltä, että on ihan OK, että tuotantovälineet ovat yksityisissä käsissä, mutta olisi kiva jos nuo yksityiset tahot jakaisivat voittojaan kaikille.

Tuollainen politiikka on tietenkin tuhoon tuomittu maailmassa, jossa kapitalistitahot voivat kilpailuttaa eri maiden työläisiä toisiaan vastaan. Suomessa tuota kilpailua lietsotaan nimellä kansainvälinen kilpailu ja useimmat työläiset tietenkin osallistuvat siihen rinta kansallistuntoa täynnä.

Jokainen, joka on lukenut Marx'in Pääoman, tietää, että sosialidemokratia ei toimi. Rosa Luxemburg kirjoitti siitä hyvän kirjan:

Reformismi vai Vallankumous?

Laitan tuon linkin siitä huolimatta, että tiedän varsin hyvin, että tavallista ihmistä ei kiinnosta asioiden ymmärtäminen tai oppiminen, vaan silkka valittaminen ja ruikuttaminen.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Tässä toinen esimerkki elävästä elämästä siis joka euro on maksettu esimerkissä, on myös aloja joissa on monenlaisia veroluontoisia maksuja ja yrittäjiä joilla pidätysprosentti on suurempi.
http://lassinpalsta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22331...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Aikanaan yrittäjänä toimiessani kiinnitin huomiota siihen, että mikään poliiittinen puolue ei aja yrittäjien asiaa. On puolueita, jotka ajavat kapitalistien asiaa ja puolueita, jotka ajavat palkansaajien asiaa.

Jos hetken miettii tuota vastakkainasettelua, huomaa, että siinä on kyse vastakkainasettelusta, jossa yhdet omistavat tuotantovälineet ja toiset omistavat työvoiman.

Verottaja ajoi oman yritykseni konkurssiin jo yli 10 vuotta sitten. Toivon, että sinä välttäisit tuon kohtalon.

Joka tapauksessa suosittelen lukemaan Marx'in Pääoman sen ymmärtämiseksi, miksi tuollaista tapahtuu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Esimerkiksi vuonna 2015 listatuista yrityksistä maksettiin luonnollisille henkilöille osinkoja yhteensä 909 miljoonaa euroa. Tuosta summasta 858 miljoonaa oli pääomaveronalaista ja 151 miljoonaa verotonta.

Vastaavasti listaamattomien yrityksen osalta maksettiin osinkoja 2 815 miljoonaa eli kolminkertainen määrä. Tuosta kokonaan verovapaata oli 1 558 miljoonaa eli yli puolet. Ansiotulona verotettiin 450 miljoonaa ja pääomatuloina 807 miljoonaa. Tiedot Verohallinnon lukuja.

Joten yli puolitoista miljardia vuodessa nostetaan verovapaana tällä mallilla - joten kyllä sitä nettovarallisuutta tuntuu löytyvän.

Ihmettelin myös miten ihmeessä sait laskelmissasi nettovarallisuudeksi suoraan tuon 16 tuhannen tuloksen yhteisöveron jälkeen - eihän nettovarallisuus nyt niin suoraan synny.

Käytännössähän juuri kukaan ei käytä mallia joko tai vaan nimenomaan optimoi palkkatulon ja osingon minimoidakseen verot. ja hyvin näyttäisi tilastojen valossa toimivan.

PS. Listatut muuten maksavat ihan yhtä lailla sen yhteisöveron.

Pekka Iiskonmaki

#4
Tapelkaa, niin saatte tupakkaa.........

Käyttäjän SiukoMikko kuva
Mikko Siuko

Vaikeasti selitetty... Voisit selventää... Mikä oli siis maksamasi veroprosentti ? Mitä prosenttia kauhistelit ? Minkä olisit valmis hyväksymään ?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sinähän voisit tietty yrittäjänä kumota tuon osakeyhtiö-mallin ja siirtää yrityksen vastuun itsellesi..sekä alkaa maksamaan normaalisti veroja kuten palkansaajatkin kaikista tuloistasi.

Loppuisiko kitinä nyt etuoikeutetussa asemassa olevalta? No ei..

Mitä siis oikeastaan nyt kitiset mielestäsi? Sano suoraan mitä tahtoisit ja minä sanon sen jälkeen..katsotaan millaiseen tilanteeseen tahtotilamme veisi yhteiskunnallisesti. Käykö?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Sinähän voisit tietty yrittäjänä kumota tuon osakeyhtiö-mallin ja siirtää yrityksen vastuun itsellesi..sekä alkaa maksamaan normaalisti veroja kuten palkansaajatkin kaikista tuloistasi."

Tuossa lauseessa näköalattomuuden kokonaiskuva kiteytettynä. Yksinyrittäjän on itse hankittava ja ylläpidettävä kanavat joista ylipäätään syntyy mahdollisuus tulonmuodostukseen. Palkansaajalle sen tekee joku muu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ai senkö takia sinusta yrittäjän kuuluu olla kansalaisena etuoikeutettu?

Käyttäjän ojanaho kuva
Toni Ojanaho

Itseäni kiusasi aikanaan tässä listaamattomien yritysten verotuksen keskustelussa se, että
- vasemmisto kauhistelee verottomuutta tai nyt 7,5% matalaa veroa
- käytännössä omalle tilille saa marginaaliverolla (yli 50%) verotettua rahaa

Listatuilla yrityksillä kokonaisverotus osingosta on 40% tai vähän yli (20% yhteisövero + 85% osuus pääomaverosta (30%)). Jokin aikaa sitten oli esillä veroehdotus, jossa verotus olisi yhtenäistetty, mutta juurikin tuon alenemisen vuoksi (>50% -> 40%) siitä luovuttiin. Pelättiin siis, että ansiotuloja siirretään pääomatuloiksi.

Todellinen ongelma on törkeän korkea marginaalivero ansiotuloista. Sen vuoksi on näitä erikoissääntöjä. Jos keräät kovasti nettovarallisuutta, niin saat 26% verotettua rahaa itsellesi. Sehän on samaa luokkaa keskituloisen verotuksen ja puhtaan pääomatuloveron kanssa. Ilman nettovarallisuutta maksat marginaaliveroa.

Matti Kosonen

En ymmärrä mistä näitä "veroasiantuntijoita" oikein sikiää? Vai maksaa yrittäjä lisäpalkastaan (20.000€.sta)5000€ veroa! Kannattaisi Vuorenpään tutustua verolaskurin ihmeelliseen maailmaan. Esim. yritääjä on maksanut itselleen palkkaa 2500€/kk eli 30.000 %/vuosi niin kyseisestä joulukuussa maksettavasta 20.000€ lisäpalkkasta yrittäjä maksaa 8500€ veron eli 42,5%.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Asiaan liittyen mielenkiintoinen linkki halukkaille pohdiskelijoille:

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/9955...

Käyttäjän HarriVuorenp kuva
Harri Vuorenpää

Kirjoituksessa oli tosiaankin virhe nettovarallisuuden kohdalla. Esimerkkitapauksessa yhtiön nettovarallisuus olisi 18500 euroa, josta 8 % osuus olisi 1480 eur, ei 1280. Tämä muuttaa myös luonnollisesti muita lukuja hieman, korjaukset on nyt tehty kirjoitukseen. Heitto lopullisissa verosummissa oli muutama kymmenen euroa. Pahoittelut virheestä!

Matti Kosonen

Samalla voisit korjata myös virheen tuosta 20.000€ lisäpalkan verotuksesta.

Käyttäjän LauriFinr kuva
Lauri Finér

Hei Harri,

Olet ymmärtänyt ehdotuksemme hivenen väärin. Ehdotuksemme ei koske kuvaamiasi tilanteita, joissa kannattaa nostaa osingon sijaan palkkaa. Kukaan järkevä yrittäjä ei tieten tahtoen maksa korkeampaa veroa nostamalla osinkoa, vaan hän nostaisi näissä tilanteissa palkkaa, joka verotetaan ansiotulona. Olemme ehdottaneet ansiotuloveron kevennyksiä pieni- ja keskituloisille. Esittämässäsi esimerkissä siis ansiotuloa nostava yrittäjä maksaisi SDP:n mallissa vähemmän veroa kuin nykyisin. Veronalennus koskisi myös ansiotulona verotettavia osinkoja.

Tilanne muuttuu, kun tulot ovat niin suuret, että marginaalivero on yli 40 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että varakkaimmilla on mahdollisuus nostaa osinkoa yhtiön kautta alimmillaan n. 26 % verolla (yhteenlaskettu osinko- ja yhteisövero). Tätä ongelmaa on käsitelty mm. valtiovarainministeriön yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmien raporteissa (Hetemäen ja Järvikareen työryhmät). Ehdotuksemme koskisi nimenomaan näitä tilanteita ja se perustuu Järvikareen työryhmän esittämään malliin. Ehdotuksen tarkoitus on siis puuttua varakkaiden yksityishenkilöiden verokikkailuun. Ongelma on laaja ja sitä on käsitelty esim. tässä VM:n raportissa sivulta 82 alkaen: http://vm.fi/documents/10623/3779937/Yritysverotuk...

Ystävällisesti,

Lauri Finér
veropoliittinen asiantuntija
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä

Käyttäjän HarriVuorenp kuva
Harri Vuorenpää

Hei Lauri,

Kiitos selvennöksistä, lupaan perehtyä esitykseenne ja antamiisi linkkeihin. Olennaista siis tosiaan olisi, että myös yhtiön koko ja siinä liikkuvat rahasummat huomioitaisiin verotuksessa, ei ainoastaan yhtiömuoto ja listautumattomuus.

Petri Hämäläinen

Vuorenpää varmasti tietää että tasetta voi vahvistaa myös muutoin kun rahalla (eli ei ainoastaan edellisen tilikauden voitolla).

Juuri siksi suomalaisten pienyrittäjien pihat on täynnä autoja, traktoreita ja laitteita. Niillä saadaan vuositulos ja verot nollaan.

Totta kyllä täysin, ettei moiset yli-investoinnit ole kansantaloudellisesti tai yrittäjälle eduksi. Likvideetti on heikko, investointivalmius samoin.

Ja kaikki varmaan ymmärtävät että ne pihalle ruostuvat koneet menettävät nopeasti arvoaan, ne ovat aina se vihon viimeinen sijoituskohde.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Suomessa on yrittäjiä jotka maksavat veroa kaikesta ja yrittäjiä jotka eivät maksa veroa mistään.
Verosta vapaita ovat suuryritykset jotka tasaavat tilit kirjanpidossaan, kansainväliset yhtiöt jotka siirtävät voitot ulkomaille sekä harmaantalouden yrittäjät jotka viisveisaavat veroista.

Ketä jäi jäljelle? No tavalliset pienyrittäjät, heiltä on hyvä nyhtää kaikki mitä isot eivät maksa, eikä heille tarvitse maksaa tukia.

Toimituksen poiminnat