Harri Vuorenpää

Miksei yrittäjä palkkaa?

Viime päivinä on taas paljon puhuttu työllisyydestä ja työttömyydestä ja ennen kaikkea siitä kuinka enemmän ihmisiä saataisiin töihin. On karu mutta todellinen asia, että nykyisillä työllisyysasteluvuilla ei enää pitkään kestä, että julkinen sektori kyykkää. Monesti kuulee kysyttävän, miten voitaisiin työnantajia kannustaa palkkaamaan uusia työntekijöitä. Tämän koko ajatuksen lähtökohta on mielestäni täysin väärä. Ei yrittäjä palkkaa työntekijöitä silloin kun siihen kannustetaan tai sitä erityisesti tuetaan. Yrittäjä palkkaa ihmisiä, kun hänellä on niin paljon töitä, että hän tarvitsee uusia työntekijöitä. Ihmisten palkkaaminen ei siis ole mikään tavoite. Se on seuraus siitä, että yritys on onnistunut kasvattamaan kannattavaa liikevaihtoaan.

Ja tästä päästäänkin siihen todelliseen kompastuskiveen. Uusia työpaikkoja syntyy pääasiassa mikro- ja pienyrityksiin. Mikä on sitten se syy, että hyvin monet mikro- ja pienyrittäjät välttelevät työntekijän palkkaamista niin kauan kun pystyvät?

Syy on selkeä. Mikroyrittäjälle työntekijän palkkaaminen on yksinkertaisesti liian iso riski. Palkan sivukulut höystettynä muutamalla tusinalla luvalla, joita työntekijälle on hankittava, on iso mietinnän paikka. Tästä huolimatta vielä isomman pohdinnan aiheuttaa palkkatyön luonne verrattuna yrittäjyyteen. Jos yrittäjä saa ostettua haluamansa työn, oli se sitten mikä tahansa, toiselta yrittäjältä hän myös hyvin todennäköisesti niin tekee. Miksi? Koska toiselta yrittäjältä ostettaessa yrittäjä ei osta työtä, hän ostaa tuloksen. Työstä myös todennäköisesti maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun työ on hyväksytysti saatu suoritettua. Ja ennen kaikkea toiselta yrittäjältä ostettaessa yrittäjä pystyy ostamaan juuri sen verran työtä, kun hän tarvitsee. Kukaan ei jauha minimityötunneista. Tai kertyvistä lomapäivistä. Tai sopimuksen minimikestosta. Tai jos jauhaa, huomaa hyvin nopeasti jauhavansa yksinään. Ei yhdelläkään mikroyrittäjällä ole varaa maksaa työstä, jota hän ei tarvitse. Yrittäjän kanssa toimiessa ei myöskään tarvitse huolehtia sairaslomariskeistä. Niistä huolehtii se toinen yrittäjä.

Mikroyrittäjä on siis todellinen pätkätyöläinen ja 0-tuntisopimus on jokaisen yrittäjän arkea. Yksinkertainen syy siihen, että yrittäjä suosii toista yrittäjää aina kun mahdollista, on tarpeen ja tarjonnan kohtaaminen. Paikallinen sopiminen, joka tyydyttää molempia osapuolia. Näin ei valitettavasti hyvin usein ole työntekijän palkkaamisen kohdalla. Tämä ei tietenkään ole palkansaajan vika. Tämä on kaikkien heidän vika, jotka ovat olleet luomassa niin jäykkiä työmarkkinoita, että ne eivät enää vastaa tarpeeseen.

Tämän kun ymmärtäisivät liitotkin niin ei välttämättä olisi jäsenmäärät laskussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vallan oikein on aloittaja asian ymmärtänyt.
Pk-yrittäjä palkkaa aivan varmasti työntekijän/työntekijöitä, jos hän kokee sen tarpeelliseksi.
Yhteiskunta on vain asiat tehnyt niin monimutkaisiksi ja riskialttiiksi,
että kynnys työntekijän palkkaamiseksi on noussut liian korkeaksi.
Asioitten yksinkertaistaminen ja työnantajan oikeuksien turvaaminen on ainoa keino. jolla työllistämisintoa saadaan aikaan.
Ammattiyhdistystä ei kiinnosta työttömien etujen ajaminen, hekin kokevat
työttömät omalta kannaltaan "hyödyttömiksi"

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sulla on iso ajatusharha siinä, etteikö ay-liike ajattelisi työttömiä. Edelleenkin suuri osa työttömyyskassoista on liittojen kyljessä. Mutta mikä on ay-liikkeen perustehtävä? Onko se itkijäyrittäjien etujen ajaminen? Vai onko se jäsenistönsä etujen ajaminen? Kaikki kauppakillat ajavat jäsenistönsä etuja. Miksi Suomessa saa olla jotain pienyrittäjien järjestöjä?

ps. Kerron salaisuuden. Ay-liikkeet syntyivät työnantajien ansiosta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Vielä voisi kysyä:Ketkä ajavat PK-yrittäjien eläkkeisiin ja Kela-etuuksiin korotukset?
A)-EK/Hallitus?
B) Vai SAK palkkaneuvotteluissa?
Oikein SAK ajaa ne myös porvareille ja PK-yrittäjillekkin.
EK/Hallitus taas ei koska kumpikin on maksumiehinä niihin.
EK yksityisenpuolen
Hallitus julkisenpuolen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Mikroyrittäjyys on mahdollisuus.

Ellei mikroyritys tuotteessaan, tai toimessaan tarvitse muuta, kuin ne lkaksi kättä, niin sillä mennään ja tehdään tarpeellinen liikevaihto.

Ellei kaksi kättä piisaa, on hankittava lisää käsiä/ päitä.
1. Palkkat apukädet toistaiseksi jatkuvaan työsuhteeseen, tai sopiviin pätkiin tarpeen mukaan.
2. Verkostoidut
3. Käytät alihankkijaa
4. Laajennat yritystä yhdellä, tai useammalla sijoittaja-duunarilla.

Ellet noista sopivaa löydä, niin kannattaa miettiä, onko se tuote sittenkään elantoa tukeva toiminto.

Tiina Teittinen

Toimii tietyllä aloilla. Avainsana "duunari"

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

@10 Ja millä alalla ei toimi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi palkkaisi kun hallitus maksaa työllistämistukea yrittäjälle ja tarjoaa verovaroilla työttömän työpanoksen ilmaiseksi.

Se yrittäjä ei kyllä huomaa että sen oma kotitalous maksaa ne palkat kuitenkin veroluonteisten maksujen korotuksilla,eläkkeen ja lapsilisien ideksikorotusten jädyttämisellä.
Jostainhan ne "palkat" Kelaan on saatava työttömien toimeentulotukeen.

Pekka Iiskonmaki

Suomi tuhosi ja ryösti 66.000 yrittäjää ja uusia ei ole tullut tilalle.

Heillä on hyvä muisti.

https://www.promerit.net/2013/03/koiviston-konklaa...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja Suomessa oli vain yksipuolue ja sdp kansanedustajat vain?

Eduskunnan muut puolueet rikkoi perustuslakia. Eduskunnan tehtävä on valvoa että päätökset on syntynyt eduskunnan enemmistön luvalla.
Jota tuolloin oli:Kepu,kok,Rkp,Krst eduskuntaryhmät. Hallituspuolueet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Muuten tuli mieleen.
-MSP oli tuolloin myös eduskuntapuolueena. Vistbakka,U.Leppänen ja puoluesihteerinä T.Soini.

Tiina Teittinen

Pk yrittäjyys on iso riski. Jos yritystoiminta edellyttää pääomaa, pankkien lainaehdot ovat kovin karut ja takauksena usein oma ja ehkä sukulaistenkin omaisuus. Suomalaiset eivät halua maksaa palveluista mitään ja monenlainen kaupallinen pienyrittäjyys on nappikauppaa. Verkkokauppa erityisalalla voi onnistua, kun suuria varastoja ei tarvitse ylläpitää.
On vaikea kuvitella juurikaan mitään alaa jossa yrittäjänä voisi leipänsä tienata. Itse tein toiminimiyrittäjänä fysioterapiaa 10 vuotta, mutta perusansion mahdollisti vuokralaisuus lääkäriasemalla hyvien työterveyshuollon sopimusten turvin. Yhtään enempää en tienannut kuin palkansaajana. Lomat kyllä jäivät pitämättä (lyhennetty työviikko kesällä) ja sairastuminen se vasta kalliiksi tulikin (selkäleikkaus).
Jos on rakennusalan pätevyys, esim. timpuri, metallityö, LVI, sähkötekniikka ja hyväksytyt sertifikaatit, niin sillä puolella uskaltaisin lähteä myymään osaamistani. Samoin data-alalla pienkorjaustoiminta. Kaikelle muulle sanoisin että ihan kiva...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Yrittäjällä pitää olla myötäsyntyinen ketunhäntä kainalossa. Muutoin tuloo paha hukka perimään.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Seuraava raja yrittämisessä on henkilökunnan määrä. Kun henkilökunnan määrä saavuttaa sen 20 henkilön rajan, tulevat YT-lain velvoitteet. Moni yritys pitää rajan tuossa, eikä laajenna toimintaa.

YT-laki muutettiin vuonna 2007. Sitä ennen raja oli 30 henkilöä. Tuota määrää ei olisi pitänyt alentaa, vaan se olisi pitänyt nostaa 50 henkilöön.

Vaikka YT-neuvotteluja käytäisiin 24/7, niin se ei tuo yhtään lisää tilauskantaa tai lisää yhtään työpaikkaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Miksei yrittäjä palkkaa?

Suomeen syntynyt yrittäjien köyhälistö
Joka viides yksinäisyrittäjä elää köyhyysrajalla. Köyhien yrittäjien määrä on vakiintunut nykyiselle tasolleen 2000-luvulla.
-Lama lisäsi yrittäjien määrää myös sosiaalitoimistoissa.
YLE/Talous
23.1.2011
Tilastokeskuksen tiedot piirtävät karua kuvaa suomalaisen pienyrittäjän tilanteesta. Etenkin yksinäisyrittäjien tilanne on heikko. Joka viides yksinäisyrittäjä jää tuloissa köyhyysrajalle tai sen alapuolelle.

Tiedot yrittäjien tulotilanteesta ilmenevät Tilastokeskuksen tiedoista. Tuoreet vuoden 2009 luvut julkaistaan keskiviikkona.

Lama toi yrittäjät sosiaalitoimistoon
Talouden taantuma toi yrittäjiä myös toimeentulotukijonoon. Esimerkiksi Helsingin sosiaalitoimistoissa yrittäjien määrä kasvoi viidenneksen vuonna 2009.
- Lamavuotena sosiaalitoimiston asiakkaiksi tuli yrittäjiä etenkin ravintola-, kampaamo- ja rakennusalalta.
-Ajan henki tuntuu toimeentulotukiluukulla.
Lehman-lamahan kesti -08-15 ajan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minusta suunta on mainio..yrittäjät pärjää ilman työntekijöitä pakottaa yrittäjät itse tekemään kaiken joten ei voi syyttää ainakaan muita.

Jäljelle jää tuo itkeminen kankeista työmarkkinoista ja riskeistä. Kertokaa nyt hyvät yrittäjät miten yrittäjät lainkaan on 15 vuotta sitten pärjännyt?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Kertokaa nyt hyvät yrittäjät miten yrittäjät lainkaan on 15 vuotta sitten pärjännyt?"

Paremmin tuolloin, kun vuosikymmenien ajan ajettujen yhteiskunnan kallistamisoperaatioiden vaikutukset eivät olleet vielä nykyisen kaltaisesti iskeneet.

Ja kun totaalisen tyritty Nokiakin oli vielä pystyssä pitämässä Suomen kansantaloutta jaloillaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kukas sen Nokian tyri?

Kerrotko mitkä 15 vuoden aikana on kallistunut yrittäjille?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Sen verran huomautuksena ensin Vellu, että osaat kyllä - ilmeisestikin tyhmää tarkoituksella esittäen - esittää täällä problematisoivia kysymyksiä, ja sinullekin on eri yhteyksissä lukuisia kertoja vastailtu niihin, mutta mikään vain ei tunnu menevän perille.

Sama veisuu jatkuu, mutta sehän lienee tarkoituksesikin: Kunhan vain pääsee kyseenalaistavan kysymyksen toisen kommentin perään asettamaan, vahvistamaan ilmeistä ydinagendaasi täällä eli "EK plopagantaa!".

Problematisoivia kysymyksiä vielä on verraten helppo monisyisessä maailmassa esittää, mutta vastausten niihin antaminen ei välttämättä niinkään helppoa.

Mutta vastataan nyt kuitenkin kolmella linkillä kysymyksiisi, ao. järjestyksessä.

Nokian tyrimisestä uskottavin itse lukemani referaatti analyysistä täällä.

Varmasti monikin erillinen asia on kallistunut, mutta ehkä yrittäjän kannalta parhaiten asia kiteytyy reaalisten yksikkötyökustannusmuutosten muodossa. Pari linkkiä:

Linkki 1

Linkki 2

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Työlaisäädännön lähtökohtana on heikossa asemassa oleva työntekijä ja vahva iso yritys vakituisine työsuhteineen. Asia, joka ei ole pitkään aikaan ollut ainoa todellisuus. Pienyrittäjä huonommalla edunvalvonnalla ja sosiaaliturvalla on usein riitatilanteissa päin vastoin heikommassa asemassa kuin palkattu lainsäädännön suojaama työntekijä.

Tähän tosiasiaan ei ole haluttu puuttua. Nykymuotoinen ammattiyhdistysliike on saman ajan tuotteita, joten vaikka väittääkin ajavansa työntekijöiden asiaa niin käytännössä työttömien ja pätkätyöläisten asema ei ole juuri ollut keskiössä. Onhan vakituisen työntekijän etu, ettei kilpailua työn tarjontaan tule toisten työntekijöiden tai pienyrittäjien taholta. Suomessa on ammattiyhdistysliikkeellä niin voimakas asema, että työllistämisen helpottamiseen olisi jo aikoja sitten panostettu jos se olisi tavoitelistalla ollut esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan veroinen asia.

Jyrki Paldán

Eipä sen enempää työttömillä ole mitään kiveen kirjoitettua velvollisuutta väen vängällä etsiä keinoja olla mahdollisimman hyvä koira tyydyttämään yrittäjien ja pääoman tarpeita. Kaikkien tarkoitus on lähtökohtaisesti löytää itselleen tyydyttävä ja antoisa elämä.

Kannustusta tarvitaan ratkaisemaan työn kohtaamisongelma. Sen ratkaisemiseksi kannustus molemmista suunnista on ihan yhtä pätevää (tai siis oikeastaan typerää).

Toimituksen poiminnat