Harri Vuorenpää

Yrittäjäeläke vaikka sitten pakolla!

Telan toimistusjohtaja Suvi-Anne Siimes vaatii Kuntalehdelle antamassaan haastattelussa, että yrittäjiltä vietäisiin vapaus määritellä oma yrittäjäeläke työtulonsa. Siimes mm.  "pitää riskialttiina sitä, että yrittäjäeläkkeessä voi vaikuttaa itse vakuutettavan tulon tasoon." Ja tämän jälkeen eläkeyhtiöiden markkinointilehtisestä tutut litaniat siitä, kuinka Yel vaikuttaa myös esim. sairaspäivärahaan eikä pelkästään eläkkeeseen jne.

Olen huomaavinani jonkinlaisen kehityksen siinä kuinka eläkeyhtiöt suhtautuvat yrittäjien kritiikkiin Yelistä. Yrittäjät ovat siis huomanneet, kuinka Yel on sijoitusmielessä huono, joudut käytännössä maksamaan takuueläkkeestä (joka on muille taattu, siitä ehkäpä nimi takuueläke) ja tämän lisäksi ennalta-arvaamattomat tilanteet pystyy hoitamaan tehokkaammin muilla vakuutuksilla. Useat yrittäjät ovat asiasta keskustellessa kertoneet, kuinka eläkeyhtiöiden markkinointi on selvästi aktivoitunut. Eikä siinä mitään, kyllä markkinoida saa. Mutta onko niin, että markkinointi ei tehoa ja nyt kaivetaan Telan ex-vasemmistolainen toimitusjohtaja naftaliinista kertomaan, kuinka itse asiassa yrittäjät tulisi pakottaa asiaan?

On tämä melkoista! Jos "tuote" on huono, pitäisikö sitä korjata? Sen sijaan, että se työnnetään väkisin kurkusta alas ja lähetetään lasku perässä?

Pitäisikö Suomessa vuonna 2017 ehkä sitten kuitenkin tarjota pakon sijasta ihmisille vapautta valita?
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomessa on pitkät perinteet siitä kuinka myydään tilaustyönä tehdyn lain voimalla tuotetta tai palvelua jota kukaan ei vapaaehtoisesti ostaisi.

Kalle Erkkilä

Freelancereille tuli 1.5. alkaen pakolliseksi YEL. Eli vaikka on hoitanut laskutuksen ja pakolliset maksut (verot ja sotumaksut) osuuskunnan kautta (esim Eezy), niin nyt pitäisi siirtyä väkisin surkeaan YELiin.

Itse päätin lopettaa freelancerin hommat.

Pekka Iiskonmaki

#2
Siirrä firmasi Viroon.

Brexit on tuonut englantilaisia firmoja Viroon kirjoille.

Ottakaa ihmeessä EU:sta kaikki irti Suomessa.

Pekka Iiskonmaki

Yrittäjän tehtävä on luoda hyvinvointia yhteiskuntaan. Siten vaatimus on lähes muodollinen.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Pitäisikö Suomessa vuonna 2017 ehkä sitten kuitenkin tarjota pakon sijasta ihmisille vapautta valita?"

Suomessa ongelmana on se, että vapaasti valitsevat valitsevat väärin. Tästä syystä on parempi antaa ymmärtää, että voi valita.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Suomalaisessa kulttuurissa valinnan vapaus on eufemismi valinnan pakolle. Saa toki valita väärin, mutta silloin joutuu kohtaamaan niin ankarat seuraukset että vain aniharva hömelö valitsee niin. Siksi kaikki valitsevat saman, vähemmän huonoja seurauksia tuottavan vaihtoehdon joka on se ylhäältä saneltu pakollinen vaihtoehto. Olisi rehellisempää toki pakottaa suoraan ihmiset diktatuurin ottein ottamaan tuo ilman valinnan illuusiota, mutta silloin Suomi ei pääsisi samaan kerhoon muiden modernien länsimaisten demokratioiden kanssa. Niinpä tuo valinnan vapauden larppaaminen saa jatkua, jotta saisimme edes itsellemme uskoteltua elävämme vapaassa yhteiskunnassa.

Käyttäjän LauriLaitila kuva
Lauri Laitila

Onks tää se Siimes, joka oli viime vuosituhannella vasemmistopomo? Nyt ainakin sujuvasti pakkomyy vakuutuksia? Jotenkin jää sellainen maku hampaisiin, että hän on enempi kiinnostunut yrittäjän rahoista kuin hyvinvoinnista.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Hyvä kirjoitus, olen samaa mieltä YEListä. Mainitsemistasi muista vakuutuksista, tiedätkö hyvää vakuutusta työkyvyttömyysriskiä vastaan? Käsittääkseni sellaista on vaikea löytää vapailta markkinoilta.

Toimituksen poiminnat