Harri Vuorenpää

Takuueläke yrittäjälle – eikä maksa kuin 130 000 €

  • Takuueläke yrittäjälle – eikä maksa kuin 130 000 €

Puhutaanpa vielä yrittäjien eläkkeistä ja niiden kertymisestä. Suomessa on tällä hetkellä takuueläke, joka siis taataan kaikille. Tämä takuueläke on tällä hetkellä 760,26 €/kk. Jos olen oikein ymmärtänyt, tämän siis saa, jos ei ole mitään muita kertyneitä eläkkeitä. Kuten esim. työeläkettä. Siis toisin sanoen vaikka et ikinä olisi tehnyt päivääkään töitä tai maksanut eläkemaksuja, tämän verran sinulle taataan eläkettä. 

Summa ei tietysti ole kummoinen. Mielenkiinnosta lähdin kokeilemaan, millä maksuilla minä yrittäjänä pääsen samaan. Olen muutaman kuukauden päästä 35-vuotias ja eläkelaskuri ilmoittaa tavoite-eläkeiäkseni 69,5 vuotta. Eli koko lailla 35 vuotta olisi vielä yrittäjäeläkettä maksettava. Laskuri kertoo myös, että jos maksan 9 000 euron työtulon mukaan, on maksuni vuodessa 3 788 euroa. Eli 35 vuoden aikana kutakuinkin 132 580 euroa. Näin menetellen on eläkkeeni 35 vuoden päästä 757 euroa. 

Eli siis hetkinen. Minä joudun maksamaan seuraavan 35 vuoden aikana yli 130 000 euroa siitä, että minulle maksetaan eläkettä saman verran kuin jollekin toiselle, joka ei ole maksanut eläkettään senttiäkään. Jos tuo eläke on sellainen, joka taataan kaikille huolimatta mistään, miksi ihmeessä minä joudun maksamaa siitä asunnon verran rahaa? 

Ja kyllä, Yel on myös muutakin. Se on vakuutus, joka takaa minulle jonkinlaisen toimeentulon, jos työkykyni menee. Mutta tämän varmistamiseen on muitakin keinoja, jotka eivät maksa 4 000 euroa vuodessa. Tai jos maksavat, on niiden turva todennäköisesti hieman eri luokkaa. Ja toisaalta, miksi en laittaisi koko tuota summaa suoraan vakuutuksiin, eikös tuo eläke ollut minulle taattu? Tai ainakin piti olla?

Miksi ei ihmisille voida antaa vapautta ja vastuuta omasta eläkkeestään ja vakuuttamisestaan täysimääräisesti heidän niin halutessaan? Varmasti on ihmisiä, jotka tätä vapautta eivät halua käyttää, mutta yhtä varmasti on niitä, jotka haluavat. 

Yel vapaaehtoiseksi, oikeus vähentää verotuksessa esim. minimityötulon verran vaihtoehtoisia eläke- ja vakuutusmaksuja ja vastuu eläkkeestä ihmisille itselleen heidän niin halutessaan. 

Kiitos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Olen 60 vuotias yrittäjä , aloittanut työnteon 15 vuotiaana kolmisen vuotta ulkomaankaupanedustajana ( messikalle) , sitten kymmenisen vuotta ´orjana´ eli työntekijänä ( TEL-tuloa) , sitten yrittäjänä maksaen siis kaikki Tel/Yel-maksut . En ole koskaan uskaltanut laskea kuinka monta sataa tuhatta olen eläkemaksuja maksanut ja muistaakseni eläkkeeni tulee olemaan n. 900€/kuussa eli saan reilun satasen palkkioksi reilun 40-vuoden maksuistani. Kaunis Kiitos.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Et kovin isoa eläkettä ole viitsinyt maksella, kun tuleva eläke on tuota luokkaa. Tuleva eläkehän on aika lailla lineaarisesti siinä suhteessa kun maksuja on eläkeyhtiöön maksettu. Se että yrittäjänä on maksanut palkansaajiensa eläkemaksuja reilustikin ei omaan eläkkeeseen vaikuta yhtään. Toivottavasti olet muuta varallisuutta saanut kerätyksi tai olet työkykyinen pitempään. Eläketasollasi elämä ei ole taloudellisesti helppoa.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Sama tilanne on tietenkin myös työntekijällä. Työeläkkeestä on nykyisellään hyötyä vasta takuueläkkeen ylittävältä osin. Minulle on jäänyt epäselväksi saako takuueläkkeen yhteiskunnalta, vaikka olisi esimerkiksi miljoonan verran pääomatuloja eikä yhtään eläketuloa. Ilmeisesti näin hullusti on asiat.

Olet oikeassa, että tässä on maksukannustinloukku. Toisaalta sekään ei voi olla oikein, että yllä kuvatun mukaisesti kuittaisi takuueläkkeen yhteiskunnalta ja laittaisi eläkerahat omaan taskuunsa/vapaaehtoiseen eläkesijoitukseen. Pääosa eläkkeensaajista kustantaa eläkkeensä omin panostuksin. Täysi vapaaehtoisuus voisi johtaa siihen, että maksukykyinen olisi eläkeiässä muiden elätettävänä. Hyvinvointiyhteiskunnassahan ei ole mitään merkitystä sillä, että on ottanut vastuun eläkkeestään. Jos ei rahoja ole, niin eihän ketään jätetä pulaan.

Pekka Iiskonmaki

Plogisti on oikeassa. Yrittäjää lyödään Suomessa kuin vierasta sikaa.

Maksoin myös minimin Yel-maksuista, koska kokonaan siitä ei voinut lain mukaan luopua.

Eräs nuorisoporukka asuu 4H+k+sauna. Vuokra on 880 euroa ja jokaiselle jää maksettavaa 110 euroa.

Vierastiloina on iso vaatehuone, jossa on kerrossänky.

Joukosta valtaosa on työttömiä. Kolme heistä käy töissä.

Ps. Heillä on ollut yhteiskäytössä jo vuosia pakettiauto, jolla tuodaan juomat nykyisin Latviasta.

Haluan vain tällä sanoa, että nuorilla ei ole motivaatiota olla tolkuttomien verojen maksajia.

Näkyyhän se tilastoissakin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kyseessä oleva työtulo on siis 9000€ vuodessa, mikä tarkoittaa 750€ bruttokuukausipalkkaa. Tuo on reilusti alempi kuin monien ns. hanttihommien minimipalkat, eli ei siitä voida olettaa mitään kunnon eläkettä maksettavaksi. Jos se vastaisi todellisia kuukausitulojasi, sinulla ei olisi mahdollisuutta tulla toimeen, eli jos yrityksesi on noin kannattamaton, laita se hyvissä ajoin kasaan ja yritä hakea ansiotyötä.

Tarkempaa tietoa löytyy tältä sivulta. Sieltä huomaa esimerkiksi sen, että olet asettanut tai joutunut asettamaan työtulosi niin alhaiseksi, ettet saa edes Kelan peruspäivärahaa tai pysty liittymään työttömyyskassan jäseneksi. Sivun mukaan yrittäjän keskimääräinen työtulo vuodessa on 22000€.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Surukseni taas kerran useimmat kommentoijat kirjoittavat asian vierestä :

On aivan eri keskustelu, saako joku pääomatuloja , onko joku työtulo riittävä , voiko olettaa saavansa " mitään kunnon eläkettä " ..jne..
Tässä EI keskustella noista asioista.

Tässä on yksinkertaisesti - niin kuin aloittaja sen kertoo- kysymys siitä, onko oikein ,että maksaa jotain pakollista maksua satoja tuhansia saaden siitä saman ´hyödyn´ kuin joku joka ei maksa yhtään mitään?

Tässä on yksiselitteisesti- kenties taas kiireen vuoksi tai koska ´häviäjat´ovat niin pieni ryhmä- käynyt lain laatijalle lapsus eli jokin - esimerkiksi prosenttuaalinen hyvitys noista - nyt hukkaan heitetyista sadoistatuhansista - olisi normaalin oikeustajun mukaan saatava maksajalle.

Käsittääkseni vastaavaa ´porrasta´ei löydy muualta , vai kuinka? Esimerkiksi kansalaispalkka - kokeilu- ei käsittääkseni pienene palkkatyösta, yrittäjätulosta jne...

Toimituksen poiminnat