Rinteen varhaiskasvatuspopulismi

SDP:n uudelleenvalittu puheenjohtaja Antti Rinne teki melkoisen lupauksen demareiden puoluekokouksessa tänä viikonloppuna koskien varhaiskasvatusta. Rinne lupasi, että jos demarit pääsevät ensi eduskuntavaalien jälkeen valtaan, he tulevat tekemään koko varhaiskasvatuksesta maksutonta. Tämän lisäksi he palauttavat subjektiivisen päivähoito-oikeuden kaikille.

Ilmainen päivähoito kaikille halukkaille! Kuulostaa varmasti hienolta varsinkin pienituloisen korvaan. Eri keskustelu on tietenkin myös se, tulisiko subjektiivista päivähoito-oikeutta ylipäätään palauttaa. Tästä olen kirjoittanut jo aikaisemmin.

Se mitä Rinne ei kertonut, oli se millä tämä maksetaan. Ylipäätään sanojen ”maksuton” tai ”ilmainen” käyttö poliittisia lupauksia tehdessä on aina melko kyseenalainen, koska aina ne palvelut joku maksaa. Se, että itse palvelujen käyttäjät eivät osallistu kustannuksiin, eivät todellakaan tee niistä ilmaisia.

Nyt jäämme siis todellakin mielenkiinnolla odottamaan, millä demarit ja heidän puheenjohtajansa aikovat tämän rahoittaa. Valtion budjetti on edelleen reilusti alijäämäinen ja kunnat painivat velvoitteidensa kanssa. Eli hieman vaikea on nähdä tällaisten heittojen toteutusmahdollisuuksia.

Mutta eihän sitä tiedä, jäädään odottelemaan ratkaisua. Sen verran kuitenkin toivoisi, että rahoitussuunnitelma olisi hieman konkreettisempi kuin ”otetaan hyvätuloiset mukaan taloustalkoisiin” tai ”laitetaan vienti vetämään”. 

HarriVuorenp
Perussuomalaiset Pirkkala

Tilitoimistoyrittäjä, MBA

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu