Harri Vuorenpää

Onko kansalaisuudella enää mitään merkitystä?

Yle uutisoi hallituksen viimeisimmästä päätöksestä perua esityksensä kotouttamistuesta seuraavasti:

”Hallitus on perunut lakiesityksensä, jonka mukaan Suomesta oleskeluluvan saaneille työttömille työnhakijoille olisi maksettu työmarkkinatuen sijasta pienempää kotoutumistukea.

Kotoutumistuki olisi ollut suuruudeltaan 90 prosenttia peruspäivärahan määrästä ja sitä olisi maksettu enintään kolme vuotta.

Esitys päätettiin perua, koska perustuslakivaliokunnalle lausuntoja antaneiden asiantuntijoiden mukaan esitys on ongelmallinen yhdenvertaisuusperiaatteen näkökulmasta.”

Eli siis ts. maan perustuslaki toteaa, että ”yhdenvertaisuuteen” perustuen kaikille maailman kansoja edustaville ihmisille on taattava samat edut ja oikeudet Suomessa ollessaan kuin Suomen kansalaisille. Onko meillä tosiaan perustuslaki, joka ei anna mitään arvoa kansalaisuudelle? Miksi kukaan maahan muuttava ihminen pitäisi jatkossa Suomen kansalaisuutta hakemisen arvoisena asiana, jos sillä ei ole mitään merkitystä?

Mihin muuhun ”yhdenvertaisuusperiaate” venyy, se jää nähtäväksi. On kuitenkin sietämätön suunta, että Suomen kansalaisuuden merkitys häviää. Jos me olemme ”yhdenvertaisuuden” nojalla kaikki suurta ja onnellista maailmankansaa, tulisiko koko kansalaisuuskäsite lopettaa?

No ei todellakaan pitäisi! Suomen lait, perustuslakia myöten, tulisi olla olemassa suojaamassa nimenomaan Suomen kansalaisten etuja. Ei koko maailman. Suomen kansalaisuuden tulee olla myös muiden tavoiteltavissa, mutta niin, että sen saaminen on palkinto osoitetusta halusta integroitua. Se ei voi olla automaatio. Eikä se varsinkaan voi olla merkityksetön.

Josko me vihdoinkin voisimme alkaa ensisijaisesti kantamaan huolta omista kansalaisistamme?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Niko Sillanpää

Kyse on tulkinnasta, esim. Yhdysvallat tulkitsee vastaavan tyyppistä perustuslakinsa pykälää toisin, samoin aika moni muu Euroopan maa omia vastaavia lakejaan. Miksi Suomessa annetaan Scheinin-Ojanen-Koskenniemi-Lavapuro -kvartetille de facto veto-oikeus lakien valmisteluun, on minulle täysi mysteeri. Mutta sinun puolueesihan on hallituksessa, eli sinulle se kai ei pitäisi olla mysteeri?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Vanhasen II hallituksen hallitusohjelmaan kirjattiin jo vajaa 10 vuotta sitten seuraava lause: "Suomi kuuluu jokaiselle asuinpaikasta, elämäntilanteesta, äidinkielestä tai etnisestä taustasta riippumatta.".

Tällaiset puolueet ja päättäjät suomalaiset ovat itse äänestäneet eduskuntaan...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ja minkä takia sillä pitäisi olla merkitystä, asuvatko nämä ihmiset Suomen alueella vai eivät? Sekö se täällä määrää ihmisarvon? Minusta Suomi voisi yhdenvertaisuusperiaatteessaan maksaa toimeentulotukea koko maailman ihmisille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei muuta kuin pankkitilien numeroita kysymään Rion faveloista ja Afrikan savanneilta, miljardit ihmiset ovat rahan tarpeessa ja sitähän hallituksen mukaan Suomella riittää. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Onhan sillä merkitystä, joku työttömyyskorvaus on pikku juttu:
"Suomen kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Suomen kansalaisuuteen liittyy oikeuksia ja velvollisuuksia. Suomen kansalaista ei voida estää saapumasta maahan, karkottaa maasta eikä vastoin tahtoaan luovuttaa tai siirtää toiseen maahan. Ulkomailla Suomen kansalainen saa apua paikalliselta Suomen edustustolta. Tiettyihin valtion virkoihin voidaan nimittää vain Suomen kansalainen. Tällaisia virkoja ovat esimerkiksi poliisin ja tuomarin virat sekä eräät ulkoasiainhallinnon virat. 18 vuotta täyttäneellä Suomen kansalaisella on äänioikeus valtiollisissa vaaleissa (eduskunta-, presidentin- ja EU-vaalit) ja kunnallisvaaleissa.

Suomi on Euroopan unionin (EU) jäsenvaltio, joten Suomen kansalainen on myös EU-kansalainen, jolla on EU-kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet kuten esimerkiksi oikeus liikkua vapaasti ja tehdä töitä EU:n alueella.

Suomessa on yleinen maanpuolustusvelvollisuus. Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan maanpuolustukseen tai avustamaan sitä. Asevelvollisia ovat 18 vuotta täyttäneet miehet.

Suomen perustuslaissa on säädetty yksilön perusoikeuksista, jotka koskevat kaikkia Suomessa asuvia. Esimerkiksi laki on kaikille sama, sana on vapaa, uskontonsa voi vapaasti valita, voi kokoontua ilman lupaa, voi valita asuinpaikkansa ja liikkua vapaasti."

Toimituksen poiminnat