Harri Vuorenpää

Kunnioittaako parlamentti kansan ääntä?

Brexitin jälkilöylyt sen kuin kuumenevat. Nyt Britanniassa oikeus on määrännyt, että maan hallitus ei pysty aloittamaan maan eroneuvotteluita (artikla 50) ilman parlamentin hyväksyntää. Tämä herättää melkoisia kysymyksiä. Mitä tulee parlamentti nyt tekemään? Entä meneekö hallituksen valitus oikeuden päätöksestä läpi? Jos parlamentilla on valta kumota kansanäänestyksen tulos, mikä pointti on sellaisia ylipäätänsä järjestää? 

Joka tapauksessa on selvää, että tämä oikeuden päätös vihastuttaa ihmisten mieliä Britanniassa, ja jopa muuallakin Euroopassa. Se antaa bensaa liekkeihin sille ajattelulle, että jokainen EU-eliitin vastainen äänestys voidaan tarvittaessa kiertää. Demokratia ja Euroopan unioni tuntuvat jatkuvasti karkaavan entistä kauemmaksi toisistaan. 

Nyt vaan toivomme, että parlamentin jäsenillä löytyy sen verran kunnioitusta kansanäänestyksen tulosta kohtaan, että äänestävät sen mukaan. Jos eivät, vihaisten EU-kansalaisten joukko sen kuin kasvaa kasvamistaan.

Mitä siitä seuraa? Ei ainakaan vakautta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Lars Wikström

Niin kun tuohon roistovaltioon joku liittyi niin aina tulis äänestää uudestaan jos tuli ei ääniä liika. Mutta sitten vasta kun tuli positiivinen tulos, niin sitten ei äänestetty enää. Mikä se sellainen äänestys on ? Eu-valtio on ihan valheella rakennettu ja siitä tulee direktiivejä englannin hallitukselle miten he vielä saisi kumottu kansan päätös.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En itse puhuisi Britannian korkeimmasta oikeudesta. Kyse on vasta ensiasteen käräjöinnistä ja päätöksestä voi valittaa vähintäänkin pari kertaa. Britanniassa korkeimman oikeuden nimitystä edustanee Supreme Court ja se saanee sanoa viimeisen sanan asiassa.

Hyvä päätös alemmalta oikeusasteelta. Eu-ero on niin merkittävä päätös että se vaatii Britanniassa parlamentin hyväksynnän. Niin se vaatisi täälläkin, joten ei uutta länsirintamalta.

Kun parlamentin enemmistö on tällä hetkellä eroa vastaan, mitään Brexitiä ei ole tulossa. Jos äänestystä varten tarvitaan uudet vaalit, Britanniassa nähdään uusi Brexit-äänestys, joka on ratkaiseva. Nyt pelästyneet kansalaiset ja ne, jotka äänestivät pelkän protestin ja erolietsojien valheiden takia eron puolesta, pääsevät korjaamaan virheensä. Brexit-kokeilu saattoi osoittautua kalliiksi hölmöilyksi. Kansanäänestys maksoi siis maltaita, mutta itsepähän maksavat.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tuo on erittäin hyvä kommentti. Itse haluaisin kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

Ensinnäkin tuo kansanäänetys oli neuvoa-antava:

http://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887

"The referendum result is not legally binding - Parliament still has to pass the laws that will get Britain out of the 28 nation bloc, starting with the repeal of the 1972 European Communities Act."

Toiseksi, Briteissä tunnutaan sekoilevan vallan kolmijako-opin kanssa oikein urakalla. Pääministerillä on oikeus tehdä päätöksiä, mutta hänellä ei vallan kolmijako-opin mukaan ole toimeenpanovaltaa etenkään kun kyseinen kansanäänestys ei ollut juridisesti sitova.

Kolmanneksi, ainakin teoriassa parlamentti voi esittää Britanniassa hallitukselle epäluottamuslauseen, jos hallitus koettaa kaventaa sen valtaa. Viimeisin onnistunut epäluottamuslause tapahtui Britanniassa vuonna 1979:

https://en.wikipedia.org/wiki/Motions_of_no_confid...

Toisin sanoen mielestäni on täysin selvää, että Britanniassa pääministeri, joka haluaa luotsata Britannian pois EU:sta, niin hänen täytyy tehdä se parlamentin siunauksella.

Käyttäjän HarriVuorenp kuva
Harri Vuorenpää

Ei tosiaan taida olla korkein oikeus, kirjoittajan virhe. Korjasin tekstiin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

"High court" on hallinto-oikeus.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mielestäni kysymys käydyissä kannanotoissa koskee sitä, tehdäänkö ero kovalla vai pehmeällä Brexitillä. Ja pitäisikö parlamentti ottaa mukaan viitoittamaan eroa. Mutta kun ei ole vieläkään suunnitelmaa, eikä uskottavaa analyysiä, mitä brexit toisi mahdollisesti tullessaan. No - brittien sisäinen asiahan tuo on ja neuvoteltavaksi menevät lukuisat sopimukset EU-sopimuksen lisäksi. Lakimiesten paratiisi. Ja niitähän UK:ssa riittää. Ei tarvitse tuoda ulkoa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Cameron pelasi upporikasta ja rutiköyhää saadakseen pitää pääministerin salkun ja lopputuloksen tiedämme. Pahimmassa tai paremmassa tapauksessa, ihan miten vaan Cameron voi jäädä historiaan henkilönä joka hajoitti UK:n, kun Skotit ja Irkut lähtevät omille teilleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Parlamentin ei tarvitse kunnioittaa kansan tahtoa, koska parlamentti ON kansan tahto.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansanäänestys on huomattavasti tarkempi mittari yksittäisissä kysymyksissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansanäänestykseen tulisi aina sisällyttää tietty vaadittu enemmistömarginaali, eritoten silloin, kun äänestetään kansaa syvällisesti koskevista MUUTOKSISTA. Suomen kieltolaki kumoutui selvällä äänten enemmistöllä, missä tilanteessa sen paremmin hallituksella kuin eduskunnallakaan ei ollut nokan koputtamista.

Olet itse usein kyseenalaistanut Suomen EU-kansanäänestyksen tuloksen oikeutuksen, vaikka siinä oli paljon selvempi enemmistö kyseessä kuin kiikun kaakun saavutettu Brexit-tulos Englannissa. Mitenkäs nyt tämän selität?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen EY-kansanäänestyksessä kansalle valehdeltiin kaikesta ja koko valtamedian voimin, silti kyllä-äänet voittivat niukasti. Pakko se silloin oli hyväksyä kun itsekin hyväuskoisena silloin äänestin puolesta. Olen sittemmin viisastunut kuten moni tietää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Englantilaisessa somessa vallitsee osittain raivoa siitä, että kansalle on valehdeltu Brexitin vaikutuksista, toisin sanoen Brexitin kannattajat ovat luvanneet vain yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, mutta ongelmat näkyvät jo nyt ennen kuin mitään Brexitiä on kunnolla edes aloitettu.

Toimituksen poiminnat