Harri Vuorenpää

Orpon puheesta

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo piti suurlähettiläspäivillä puheen, johon on yksinkertaisesti pakko hieman kommentoida. Orpo toteaa seuraavaa:

”Suomen hyvinvointi perustuu kansainvälisyyteen.”

Tästä perusajatuksesta voinemme kaikki olla koko lailla samaa mieltä. Hän kuitenkin jatkaa: 

”…meidän ei pidä aliarvioida sitä, että Suomesta ja Euroopasta löytyy iso joukko ihmisiä, joille kansainvälisyys ja avoimuus ovat uhka. Ihmisiä, jotka haluavat rajat kiinni ja Euroopan unionin hajalle.”

Eli siis keskustelu Euroopan unionista eroamisesta ja rajojen kiinni laittamisesta ovat yhtä kuin kansainvälisyyden ja avoimuuden vastustaminen. Orpo toteaakin, että ”flirttailu” näiden asioiden kanssa on ”vahingollista”. 

No niin. Miten ihmeessä olemme ajautuneet siihen pisteeseen, että kansainvälisyys on sama asia kuin Euroopan unioni? Eikö siis kansainvälisiä suhteita, kauppaa tai investointeja yksinkertaisesti voi olla ilman tähtilipun tuomaa siunausta? Nämä ovat mielestäni valideja kysymyksiä, joita tulisi tarkastella ja joista tulisi keskustella. En väitä omaavani niihin yksiselitteisiä vastauksia, niitä tuskin edes on. Mutta miten ihmeessä vaihtoehdoista keskusteleminen tai niiden esittäminen on vahingollista? Itänaapurissa varmasti osataan vastata tähän…

Mitä tulee rajat kiinni-heittoon, tuskin kukaan vakavasti otettava poliitikko esittää muurin rakentamista rajalle. Mutta jos tällä viitataan esim. vaatimuksiin tiukentuvasta maahanmuuttopolitiikasta, jota naapurimme muuten tekevät kiihtyvällä tahdilla meihin nähden, meidän pitää aivan ehdottomasti puhua siitä kuinka auki ne meidän rajat ovat ja kenelle. Tuo vapaa liikkuvuus ei ole osoittautunut täydelliseksi siunaukseksi ihan kaikille Euroopassa. Mutta tekeekö ihmisestä automaattisesti ”sisäänpäinkäpertyjän” tai ”impivaralaisen”, jos haluat turvata rajasi ja kyseenalaistaa sen, onko EU paras ratkaisu kansainväliselle ja avoimelle Euroopalle? Mielestäni ei tee. 

Lopuksi Orpo vielä toteaa, että Turkin viisumihelpotukset Eurooppaan ovat edelleen täysin mahdolliset. Turkin syöksyminen totaaliseen diktatuurin ei ilmeisesti tässä kohtaa haittaa. Orpo lopettaa: 

”Olisi meiltä kovin lyhytnäköistä ajaa Turkki kauemmaksi Euroopasta.”

Viimeaikaisten uutisten valossa ei se välttämättä kauhean viisasta ole myöskään Turkkia päästää yhtään lähemmäksi Eurooppaa. 

Lopuksi haluaisin vielä esittää, että sanaa flirttailu ei enää ikinä käytettäisi poliittisessa keskustelussa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

”…meidän ei pidä aliarvioida sitä, että Suomesta ja Euroopasta löytyy iso joukko ihmisiä, joille kansainvälisyys ja avoimuus ovat uhka. Ihmisiä, jotka haluavat rajat kiinni ja Euroopan unionin hajalle.”

Orpo osoitti jo vuosi sitten, yhdessä Sipilän kanssa, kuinka kansainvälisyys hoituu, hiljaa ja umpimielisesti vaikenemalla. Avoimmuutta oli ainoastaan puuttuva rajavalvonta. Osittain pääministeri Sipilän sähköisestä kutsuhuudosta ja Orpon velttoilusta johtuvaa rahanmenoa paikkaillaan muuten vielä pitkään. Ja tyhmiähän ne tosiaan siellä eteläisessä Euroopassa ja Tanskassa, sekä Ruotsissa ovat kun rajojaan valvovat. Hyi olkoon mokomia kutaleita, taitavat olla ihan porukan pettureita.

Ja mitä EU n hajoamiseen tulee, niin se taitaa tulla vastaan samaa tahtia eteläisen Euroopan pankkien tukemisen ja EU n omien sääntöjen rikkomisen kautta.

Mitä taas tulee Turkin ajamiseen kauemmaksi EU sta, niin eiköhän tuo poispäin ajautuminen hoidu ihan itsestään. Siitä pitää Erdogan huolen, mutta vasta sitten, kun on muutama miljardi EU lta lypsetty lisärahaa omaan fikkaan. Jospa vaan olis EU ssa Rehniä kuunneltu, niin meillä olis muuten jo varmaan Turkkilaiset Suomessakin työvoimapulaa paikkaamassa, EU n jäseninä.

" Hei me tienataan tällä " - sopii kyllä edelleen sloganiksi Kokoomukselle, voihan toki olla, että Orpo keksii jotain nokkelampaa ?

Lakiasiaintoimistoille maahanmuuttoon liittyvien asioiden hoito on kultakaivos ja satavarmaa tuloa. Onkohan näissä mitään kytkentöjä poliitikkojen suuntaan ? Tuskinpa vaan.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/oikeusavut-52404

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kansainvälisyys on sama asia kuin Euroopan unioni?"

Hallitus ja monet muutkin puolueet tekevät kaikkensa etteivät joutuisi keskustelemaan Euroopan unionista ja varsinkaan Suomen roolista tässä kehityksessä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minkähänlaista kauppaa ministeri on harrastanut, jos on kauppatavaroilta passia kyselty?
Rajoista taas olen samaa mieltä kuin englantilaiset: "Good fences make good neighbours."

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Orpo tuntuu olevan vähän jälkijunassa. Eikös kaikki jo tiedä millaisissa ongelmissa EU on, ja eritoten Suomi siinä? Se, ettei siitä saisi puhua, ei ole mikään hyvä ajatus. Ongelmat ei katoa mihinkään. Turkkia ei myöskään olla eristämässä EU:n puolesta, Turkki tekee sen kyllä ihan itse, ihmisoikeuspolitiikallaan.

Toimituksen poiminnat