Harri Vuorenpää

Kauanko olemme valmiita odottamaan EU:n uudistumista?

Suomen kansanäänestys Euroopan unionin jäsenyydestä on torpattu monella suulla. Syitä on monia: Puhuminen siitä on vastuutonta ja aiheuttaa epävakautta, kansalta on jo kysytty, aika ei ole oikea ja ennen kaikkea pitäisi olla tarkka suunnitelma siitä, mitä tehdään, jos tulos olisi eroaminen. Tämä siitäkin huolimatta, että kansanäänestyksen lopputulos voi aivan hyvin olla myös unioniin jääminen. Yleinen konsensus EU-kannattajien leirissä tuntuu olevan se, että nyt pitää unionia uudistaa ja Suomen pitää olla taas kerran niissä kuuluisissa päättävissä pöydissä sitä tekemässä. Unionia pitää kuulemma tehostaa lähemmäksi ihmisiä ja kansallisvaltioita. Tai jotain sinne päin. 

Tätä keskustelua unionin liittovaltiokehityksen hidastamisesta/estämisestä on kuitenkin käyty nyt jo useita vuosia. Ja paljonko se on hidastunut?

Eli käännetäänpä tämä asia toisinpäin. Jos suunnitelma tulee olla, onko näin ollen siis oikein olettaa, että näillä ”unionin uudistajilla” on selkeä suunnitelma siitä kuinka Suomi tulee niissä päättävissä pöydissä tätä tekemään? Kuinka kauan olemme valmiita odottelemaan, että unionin suunta kääntyy takaisin kohti sen alkuperäistä ajatusta? Mitä ovat ne konkreettiset asiat, joiden täytyy muuttua, jotta voimme todeta onnistunemme unionin uudistamisessa? Vai olemmeko valmiita odottelemaan vaikka tuomiopäivään saakka sitä, että josko se kohta?

Loputon status quon vaaliminen vakauden nimissä voi joskus olla myös pelon aiheuttamaa lamaantumista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miksi Timo Soini (siis persu puolueena) ei vaadi kansanäänestystä EU:sta eroamisesta? Niin se hallitusohjelma.

Palttoonpyörittäminen on nyt annettu pride-tynkkysen tehtäväksi nuorison masinoiman kansalaisaloitteen kautta ja Soinin pienen tuen kautta sille. Toisaalta persujen ek-ryhmän vetäjäkin on palavasilmäisesti laitettu asialle.

Säälittävää on persujen politikointi, mutta pelastetaan edes puoluejohtaja Soini johonkin korkeaan virkaan! Sitten puolue saa mennä.

Niko Sillanpää

Eiköhän selväksi ole tullut, että Suomi katsoo tumput suorana valuuttaunionin, EU:n ja kansainvaelluskriisin katkeraan loppuun asti. Koska "arvot" ja moraalisopertelu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olen veikannut aiemmin että Suomi on viimeisiä EU:sta ja rahaliitosta lähtijöitä, niin selkärangattomia ovat poliitikkomme kuten puheistä tänäänkin on kuultu. Vai että Suomi kuuluu länteen, ei ainakaan demokratialla mitattuna.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kuinka kauan olemme valmiit odottamaan parantumista?
Tämä on hullu kysymys. Samalla tavalla voi kysyä:

Kauanko rakkautesi/pinnasi kestää odotella epätietoisen puolisosi päätöstä jättääkö sinut uuden ystävän takia vai ei?

Toimituksen poiminnat