Harri Vuorenpää

Ylpeys kotimaasta syntiä vasemmistolle

Vasemmistoliitto esittää uudessa tavoiteohjelmassaan seuraavaa:  

”Kansallismielisyyden ja äärioikeiston nousu ympäri Eurooppaa torjutaan johdonmukaisella vasemmistolaisella politiikalla.”

Vaikka todennäköisesti olen eri mieltä vasemmiston kanssa äärioikeiston määritelmästä, ensimmäisen kohdan vielä ymmärrän. Kaikkien ääriliikkeiden torjuminen on tärkeää yleisen turvallisuuden kannalta. Mutta asia, mitä en ymmärrä alkuunkaan, on tarve ”torjua kansallismielisyys”!

Miten voi kansallismielisyys olla niin negatiivinen asia, että se pitää torjua? Onko siis kaikki ylpeys omasta kotimaasta sellaista syntiä vasemmistolle, että se pitää saada poistettua? Entä ihmiset, jotka ovat ylpeitä suomalaisuudesta ja suomalaisesta kulttuurista, ovatko he kaikki ”ääri-ihmisiä”, joiden ajatukset tulee tuhota? 

Kansallismielisyys on parhaimmillaan yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä, joka antaa ihmiselle voimaa ja uskoa jokapäiväiseen elämään. Se on parhaimmillaan sitä, kun poliittisia ääripäitä edustavat ihmiset pukevat maajoukkueen fanipaidan päälle ja menevät halliin yhdessä laulamaan Saravon Pekkaa. Tai sitä, kun ihminen valitsee kotimaisen tuotteen ruokakaupasta ulkomaisen sijaan, koska hän haluaa tukea suomalaista työtä ja yrittäjyyttä.

En väitä, etteikö olisi olemassa ihmisiä, jotka käyttävät kansallismielisyyttä väärin omien sairaiden tarkoitusperiensä ajamiseen. Mutta tekeekö tämä kansallismielisyydestä syntiä, mikä pitää torjua? No ei todellakaan tee!

Mikä on sitten isänmaan merkitys vasemmistolle, jää jokaisen itse tulkittavaksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Reijo Jokela

Kyllähän vasemmistokin hyväksy kansallismielisyyden. En ole kuullut yhdenkään vasemmistolaisen kansanedustajan puhuvan kansallismielisyydestä negatiiviseen sävyyn, kun saamelaiset puhuvat omasta etnisesti puhtaasta kansasta ja siitä kuinka pitäisi saada lisää itsehallintoa, jopa oma valtio. Taitaa tuo kansallismielisyyskin olla vain termi, jonka hyväksyttävyys/tuomittavuus on riippuvainen siitä, kuka asiaa ajaa.
Oletko muuten kuullut, että Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavista puhuttaessa olisi tullut vastaan sanat äärioikeisto, nationalismi jne?

Käyttäjän HarriVuorenp kuva
Harri Vuorenpää

Jos esittää, että kansallismielisyyden nousu pitää "torjua", on se mielestäni kansallismielisyyden esittämistä melko negatiivisessa valossa...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavia pidettäneen sen verran höyrypäinä, ettei heistä käytetä noin mairittelevia ilmaisuja.

Harri Immonen

Öh.. ei ole tullut nyt vähään aikaan vastaan minkäänlaista tekstiä, missä vasemmistolainen maailmanparantajataistelija kertoisi kansallismielisyydestä edes jollain lailla ylpeyteen liitettävästi. Päin vastoin.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Myös 80 vuotta sitten osa kansasta leimattiin "epäisänmaalliseksi" sanastojen erilaisten tulkintojen ja käyttötapoja takia. Osoittautui aika pian että isänmaallisuutta ei voi sitoa sanastopaketteihin. Blogisti irrottaa sanoja siitä asiayhteydestä missä ne alun perin on kirjoitettu ja siksi johtopäätökset vääristyvät.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Äärivasemmiston (stalinismin) nousu torjutaan oikeistolaisella politiikalla.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Oligarkiassa populismi ja nationalismi ovat syntiä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Eikös vasemmisto ole inhonnut jo vusia sanaa "isänmaallisuus"? On toki kansallismielisyydellä tehty paljon pahaa, mutta ei koko ajatusta pidä heittää sen takia roskikseen. Se kun luo tiettyä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja edistää oman kulttuurin ja kielen säilymistä.

Esimerkiksi jos suomen kielen asemaa ei oltaisi ruvettu aktiivisesti ajamaan 1800-luvulla puhuisimme luultavasti ruotsia tai venäjää ja suomalaista kulttuurihistoriaa tuskin olisi olemassakaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eikös vasemmisto ole inhonnut jo vusia sanaa "isänmaallisuus"?"

On mutta nyt oikeistokin on liittynyt isänmaallisuuden inhoajiin, globalisaatiosta irtoaa paremmin rahaa kun verottajan voi unohtaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olisiko se Jarmo Makkonen isänmaa Suomen parhaaksi, jos vetäytyisimme kaikista globaalisti yhteisistä hankkeista, yhteisistä liittoutumista, ja eriytyisimme kokonaan? Yhteistoimintaa valtioiden välillä on syytä harrastaa eikä perämettässä yksin kyhnöttämistä.
Vaikka jonkun valtioiden välisen liittoutuman jäseninä joudumme tinkimään hiukan suvereenisuudestamme, niinhän aina minkä tahansa joukon sisällä yksittäinen jäsen joutuu yhteispäätöksinä tekemään, niin täysin itsenäinen valtio vielä olemme.
Minä en usko, että tuossa EU:ssakaan on ollut kaikki pelkkää pahaa Suomelle. Kyllä siellä isänmaallisina voidaan toimia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"jos vetäytyisimme kaikista globaalisti yhteisistä hankkeista"

Rampanen nyt höpisee tyhjää, eihän meille ole globalisaatiossa varattu kuin maksajan rooli. Yhteisvastuuta ja töitten siirtämistä Kiinaan siinä missä rajat ovat auki lähinnä veronkierrolle. EU tukee tehtaan perustamista Puolaan ja Suomi siirtää työt sinne. Suomi kantaa vastuun ilmastonmuutoksesta ja toiset maat polttavat hiiltä maa mustana. Missä järki?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä kai globaalisti kauppaa tehtäessä maallemme on tulojakin kertymässä? Ei sitä pelkällä sisämarkkinalla pärjätä.
Omaan olemattomuuteensa ja yksinäisyyteensä käpertymällä ei Suomi varmasti pärjää. Järki ei ainakaan ole siinä! Yhteistoimintaa on etsittävä. Myös maanpuolustuksellista. Jos maallemme kannattava liittoutuma ei jatkossa ole EU, niin sitten joku muu. Siitä voidaan aivan itsenäisesti päättää.

Ei kai kaikki globaalit vastuut kohdistu pelkästään Suomelle? Päättäjämme pitäköön siitä huolen, että maksamme vain osamme.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Ylpeys kotimaasta syntiä vasemmistolle"

Hulluutta on monenlaista, tämä on yxi esimerkki siitä.

Nationalismissa ei ole mitään pahaa, eikä vikaa. Se on tervettä itsetuntoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyllä siellä isänmaallisina voidaan toimia."

Rampanen ei taida tiedostaa EU:n ideologiaa joka on kyllä komission ja Stubbin taholta julkilausuttu. EU tähtää kansallisvaltioiden hävittämiseen ja Euroopan liittovaltion perustamiseen, siinä ei mistään itsenäisyydestä enää puhuta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Aivan itsenäisesti voimme tehdä päätöksen mahdolliseen Euroopan liittovaltioon liittymisestä. Kannattaako se vai ei. Tosin eiköhän silloin liittovaltion ulkopuolelle jättäytyminen olisi paljon huonompi vaihtoehto.
Eivät kai kansallisvaltiot täydellisesti häviäisi? Suomi olisi edelleen nimemme. Omaa päätösvaltaa jäisi osavaltioiden nimissä varmasti. Ellei sitä jää tarpeeksi, pysytään sitten ulkopuolella. Mitä ulkopuolisuus vaikuttaisi esimerkiksi kauppaamme?

Eivätkös Yhdysvaltojenkin osavaltiot pärjää liittovaltion osana aivan hyvin? Onhan niillä oma edustus liittovaltion hallintoelimissä.

Suomi on vuosien saatossa liittynyt jos minkäkinlaiseen yhteisjärjestöön, ja mitä ilmeisemmin hyödyksemme. Eikä EU:iin liittyminenkään ALUNPERIN ollut huono ratkaisu.

Toimituksen poiminnat