Harri Vuorenpää

Pärjäävätkö sote-uudistuksessa parhaiten lobbaavat kunnat?

Sote-uudistuksesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula oli tänään vierailulla Pirkkalassa kertomassa uusimmista sote-uudistuksen linjauksista. Kuten ministeri itsekin totesi, paljon on vielä tehtävää ja monesta osa-alueesta riittää vielä keskusteltavaa. Itse haluaisin nostaa esille asian, josta ei vielä kauheasti ole puhuttu ja joka kuitenkin on jo selkeästi päätetty. Tämä asia on tulevien maakuntavaltuustojen keskeinen rooli sotessa.

Ministerin puheista sai täysin selkeästi sen kuvan, että maakuntavaltuusto on jatkossa se joka päättää. Piste. Kuntien epämääräinen rooli tulee olemaan toteutuksen valvominen. Millä keinoin, kukaan ei tiedä. Ja kun kysyttiin, miten tullaan tulevissa maakuntavaaleissa varmistamaan pienten kuntien edustus maakuntavaltuustossa, oli vastaus, että ei mitenkään. Maakuntavaltuustossa päättävät kuulemma ”ihmiset, ei kunnat”. 

Ja tästä päästään siihen todelliseen huolenaiheeseen eli lähidemokratian massiiviseen kaventumiseen erityisesti pienissä kunnissa. Ministerillä on mitä ilmeisimmin sellainen kuvitelma, että tulevat maakuntavaltuutetut ovat jonkinlaista uutta poliitikko-rotua, sellaista joka ei aja oman kunnan etua vaan sen sijaan ajattelee objektiivisesti koko maakunnan etua. Ajatus on kaunis, mutta itse en usko tähän hetkeäkään. Mielestäni on täysin selvää, että maakuntavaltuustossa olevat ihmiset ajavat ensisijaisesti oman kuntansa tai kaupunkinsa etua. Minkään muun ajatteleminen on täysin naiivia. 

Eli mitkä tulevat olemaan pienen kunnan aseet vaikuttaa maakuntavaltuustossa päätettäviin sote-asioihin, jos kyseisessä konklaavissa istuu 0-2 edustajaa omasta kunnasta? Ministeri jo aika selkeästi rivien välissä sen kertoikin: ”Alkakaa nyt ihmeessä nopeasti vaikuttaa niihin ihmisiin ja niissä pöydissä, jotka tulevat esim. päättämään siitä, kenen terveyskeskus jää ja kenen ei”. Eli toisin sanoen pienen kunnan täytyy alkaa lobbaamaan ja yrittää kaikin keinoin vaikuttaa maakuntavaltuustossa istuviin isojen kaupunkien edustajiin, että josko he voisivat tuon meidän terveyskeskuksen säilyttää. Vääjäämätön lopputulos tässä on tietenkin se, että tämä poliittinen lobbaus siirtyy takahuoneisiin, saunatiloihin sekä muihin virkistystilaisuuksiin. Mihin tahansa, jossa saadaan maakuntavaltuutetut suosiolliselle päälle juuri meidän kunnan asiaa kohtaan. 

Kunnissa valmistellaan juuri seuraavien vuosien talousarvioita. Olisiko nyt korkea aika lisätä budjettiin kohta ”lobbausrahat”?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Sori vaan. Jatkossa Pirkkalan asioista päättävät tamperelaiset. Pienemmille kunnille ei tästä ei ole todennäköisesti mitään hyvää tulossa.

Mielenkiintoista asiassa on se, että innokkaimmin pienten kuntien alasajoa näyttävät kannattavan keskusta ja perussuomalaiset. Sipilä ja Soini ovat jostain syystä sitoutuneet tähän malliin. Ehkä vaikutaat puolueesi sisällä siihen suuntaan, että ajatukset muuttuvat.

Antoiko Rehula tosiaan ymmärtää, että kyse olisi siitä, että osa erveyskeskuksista lakkautetaan ja osa ei? Aikamoista "palveluiden parantamista", jos suunnitelmat ovat jo tällä tasolla. Säästöjä tästä ei kyllä synny, ja terveyskeskusten lakkauttaminen taatusti huonontaisi peruspalveluiden tasoa noiden lakkautettavien terveyskeskusten alueella. Ehkä uudistusta tehdään vain siksi, että on kerran tullut sanottua, että uudistus pitää tehdä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Pärjäävätkö sote-uudistuksessa parhaiten lobbaavat kunnat?"

Mitä tuota itsestäänselvyyttä kyselemään? Sehän on selvä se. Maakuntien perustaminen on kepun ihan oma hallintohimmeli. Sinne sekä päätösvalta että rahat keskittyvät. Tämä on selvää pässinlihaa.

Nyt jokainen siis jokainen kunnanjohtaja sekä muu kunnan tirehtööri kiiruhtaa liittymään kepuun tahi muuten osoittamaan kepulle alamaisuutta. Muuten ei pärjää mitenkään. Jos oikein tuuri käy ja tuntee oikeat ihmiset ja toimii kepun järjestöissä voi saada maakunnasta mukavan toimen. Uusi työ, joka ei paljon rasita, mutta on aikaisempaa paremmin palkattu.

Nyt kaikki me kepuun liittymään ja äkkiä. Minäkin olen sen tehnyt, mutta en tiedä hyväksytäänkö minut. Kannatan ehdottomasti Sipilää ja Väyrystä sekä tätä Paula Lehtomäki paskalaki valtiosihteeriä.

En onnekseni(?) uskonut mökkikunnallani näitä lipeviä jätteenpoistolaitosten myyjiä. Kymppitonni ja meidän kahden hengen kesäkikkareet olisi puhdistettu. Tuntui vähän ihmeelliseltä, kun meille tontin myynyt sikafarmari ajoi haisevaa paskaa pelloilleen niin, että muutamaan viikkoon pienessä mökissä ei käyty.

Niinpä niin. Näin sitä Suomessa asioita hoidetaan. Pääministeri Sipilän ihan ikioma valtiosihteeri on paskalain suuremo Paula Lehtomäki, jonka Sipilä on palkinnut vanhaan kepulaiseen tyyliin suurimmalla palkalla, mitä virkamiehille maksetaan. Paskalain emäntä saa nyt suurempaa palkkaa kuin yksikään muu virkamies. Joku voi kysyä onko maailmassa oikeudenmukaisuutta ja vastaus on, että on tieteskin, kunhan kepulaisuus otetaan huomioon.

Toimituksen poiminnat