Harri Vuorenpää

Olisi varmaan siistiä olla joku muu kuin eurooppalainen

Twitterissä leviää viesti, jossa todetaan näin: ”On varmaan siistiä olla valkoinen ja edustaa vain itseään eikä koko rotua”. Huolimatta siitä halutaanko rasismikeskustelussa puhua roduista vai ei, on tällä viestillä kuitenkin sanoma, mistä voitaneen olla yhtä mieltä. Eli siis se, että yksilö on vastuussa omista tekemisistään ja koko ihmisryhmän syyllistäminen yksilön teoista on lähtökohtaisesti typerää ja väärin. 

No, Ylen sivuilla 9.4. julkaistussa jutussa Arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa. että ”Meillä on täällä enemmän kuin meille kohtuullisesti kuuluu”. Tästä lauseesta olisi jo mielenkiintoista keskustella enemmänkin, mutta karvat nousevat lopullisesti pystyyn seuraavan jutussa esitetyn kohdan myötä:

  Eurooppalaisilla on jo historiallinen vastuu ja rooli maailman tilanteesta ajatellen esimerkiksi kolonialismin perintöä, jota länsimaat kantavat…”.

Eli siis ts. myös suomalaisilla on vastuu maailman tilanteesta perustuen länsimaiden kantamaan kolonialismin perintöön. En ole historian tutkija, mutta kohtuu varma olen siitä, että Suomella ei ole ikinä ollut yhden yhtäkään siirtomaata missään päin maailmaa. Monella muulla Euroopan maalla oli ja toiminta siirtomaissa ei tietenkään ollut mikään ylpeyden aihe kyseisille maille. Mutta miten ihmeessä voi olla perusteltua syyllistää Suomea ja suomalaisia ihmisiä siitä, mitä Euroopan muut maat ovat historiassaan tehneet ja mihin Suomella ei ole ollut osaa eikä arpaa?

Eli voisiko tuon twitterissä levinneen viestin kääntää myös muotoon ”Olisi varmaan siistiä olla joku muu kuin eurooppalainen niin ei tarvitsisi kantaa vastuuta kuin omista teoistaan:” 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Historioitsijaksi tunnustautunut hra Mäkinen ei kertonut montako siirtomaata Suomella on ollut sorrettavana, muttei myöskään maininnut arabien ja maurien ja osmannien ym. muslimikalifaattien kuunsirppiretkiä Euroopan suuntaan, saati nykyisiä miekkalähetysjärjestöjä Isisiä ja Boko Haramia ja Talebania ja al-Shabaabia ja al-Qaidaa. Nehän olisivatkin uskontoasiantuntijan reviiriä kyllä niiden olemuksen ja lähetyseskaloitumisen tarkastelut.

Suuret etelä- ja länsieurooppalaiset siirtomaaisäntävallat ja Venäjä ja Saksa ovat syyllistyneet kolonialismi-imperialismiin, samaten pari Pohjoismaata. Naapurimme Ruotsin lisäksi myös Tanskalla on ollut mm. Neitsytsaarensa ja on edelleenkin Grönlanti. - Maksakoot synnintuntoiset 'velkaansa', kunhan eivät vyöryttäisi/rönsyilyttäisi kulujaan meillepäin!

Herra Mäkinen olisi voinut käyttää virkakautensa paremminkin kuin flirttailemalla tilanvaltausaktivismin ja kansalaistottelemattomuusanarkismin kanssa, ihan jo finanssienkehityssyistäkin. Mutta myös modernia uskonpuhdistushenkeä ja globalismia sekä maailmanekumeniaa ajatellen. Hän puhui Ylen Ykkösaamussa vastoin parempaa tietoaan ja uskontoperintöhistoriaamme vääristelen. Ilmastonmuutos ja kolonialismi toki saattavat olla nekin jonkinlaisia tekijöitä nykyisen pakolaiskriisimme syinä, mutta historioitisijana Mäkisen pitäisi ymmärtää, ettei pelkkä kalpeanaamaisuutemme aseta syyllisyystaakkaa suomalaisten ei-ristiretkeläisten ja maallistuneittenkin ei-imperialistikristittyjen harteille. Maksakoon Mäkinen vaan omat velkansa, jos niitä tuntee olevan rästissä.

Agricolan seuraajana herra Mäkinen tekisi siunauksellisesti, jos hoitaisi virkaansa vastuullisesti. Hän ansaitsisi paremmin saavutettuja etujakin kuten 'herraskaista' palkkaansa, jos osallistuisi oman alansa kehitystyöhön kuten miekkalähetysterrorismin vastaiseen poikkiuskonnolliseen dialogiin maailmanekumenian rauhanlähettiläänä ja globaaliuskonpuhdistus2.0-hankkeen selvityshenkilönä sen sijaan, että tuon tuosta puhuu pehmosia julkisuudessa kuin joku Panama-vastuukontakti, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215144-a...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Valistusta suomalaisten siirtomaa historiasta.

1600-luvulla:
Suomalaisilla oli siirtokunta Uudessamaailmassa niin kutsuttu Uusi-Ruotsi - Nya-Sverge nykyisen New Jerseyn oasvaltion eteläosassa sillä ruotsalaiset eivät viihtyneet siellä mutta suomalaiset olivat siellä hyvää pataa alkuasukkaiden kanssa ja nämä saattoivat viettää pitkiä iltoja saunoen. Lähiseudun siirtokunnat hakkuivatkin heitä Findiaaneiksi ja New jerseyn nykyinen laki sallii yhä kieltää suomalaisilat sisäänpääsy ravintolaan sekä kieltää suomalaista syömästä julkisesti berliininmunkkia mikä katsotaan kannan otoksi.suomalaisia oli myös mukana valtaamassa Cape Coastin kultarannikkoa Alankomaalaisilta nykyisessä Ghanassa. Ruotsi perusti kultarannikolle Cape Coast Castlen mutta menetti pian kultarannikon Tanskalle.

1800-luvulla:
Salaa Venäjän tsaarin seläntakana Suomi kaavaili omaa alismaata afrikassa ja oli kerinnyt tekemään Saksan kanssa sopimuksen Namibian Abomaasta. Suomalaislterilaisen kirkon lähetysseura ehti suorittaakin alueella jonkin aikaa "valistus ja sivistys työtä" mutta sitten puhkesikin jo maailmamsodat ja katsottiin että alusmaiden aika on ohi. Lähetys seura kuitenkin ehti puuhaamaan kaikenlaista kuten perustamaan Ovambojen kirjakielen ja luterilaiaen seurakunnan. Lisäksi he jättivät jälkeensä tuhatkunta Marttaa, Toivoa, Onnia, Helmiä ja Marttia.

1900-luvulla:
Sumalaisten kolonialistinen henki heräsi jälleen 2. maailmansodan aikana ja Suur-Suome suunniteltaessa kaavailtiin parhaillaan pohjois-Norjan ja -Ruotsin sekä Venäjän länsiosien ja Baltian valtaamista jatkosodassa. Suomi ei kuitenkaan saavuttanut tavoitettaan vaan sota kääntyi tappioksi ja Suur-Suomi aate haudattiin. Ennen 2. Maailmansodan syttymistä oli kuitenkin Norjassa suomalaisen vaaran (en finske fare) pelko mikä johti Norjassa saamelaisten sortamiseen ja pakko norjalaistamiseen pitkälle kylmänsodan puolelle asti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...Sumalaisten kolonialistinen henki heräsi jälleen 2. maailmansodan aikana ja Suur-Suome suunniteltaessa..."

Eikös Malisen Dani muka tiennyt että punainen Suur-Suomi-hanke oli neuvostoliittolainen lebensraum-anschluss-yritys? Ja venäläiset kolonialisti-imperialistisiat ovat miehittäneet Viipurin läänin ja Inkerin ja Petsamon lisäksi myös Itä-Karjalan ja Komin ym. suomalaiskansojen maita aina Moskovan seutuja myöden? Moskovan sotaherra Iivana Julma perusti valtakuntansa vasta jokin vuosisata ennen nykyistä Vladimir Julmaa. Ekat venäläiset eksyivät Suomenniemelle ja Karjalaan samoihin aikoihin kuin ekat romanitkin, olivat tosin väkivaltaisempia kuin rauhalliset mustalaiset. Pietari Suuri rakensi kaupunkinsa Inkerin Nevanlinnan päälle valtaussotansa vielä kestäessä vasta kolme vuosisataa sitten.

Vai kauanko luulit itäslaavien ylipäätään asuttaneen nykyistä "Venäjää" ja näitä leveyspiirejä? Viikingit perustivat jonkin esivenäjän kauas pohjolasta vasta kun suomalaiskansat olivat vuosituhansia tutustuneet jääkauden jälkeiseen elämään täällä ja suomalaiset opettivat samoihin aikoihin tänne tulleille saamelaisille poronhoidonkin jalon taidon. Venäläistyranneja alkoi tulla vasta Bysantin hajoamismiekkalähetysten mukana hiljakseen mutta tappavasti.

Nyt eletään itsenäisen Suomi-neidon tynkäalueella, kokonaisenahan se oikeasti on laajempi kuin väitetään. Sinua voi Satavuotisjuhlien 2017 alla kiinnostaa korkearesoluutioiset kartta-esitykset vuosilta 1921-42 ja myös se quislingpressa OW Kuusisen Suur-Suomikin on mukana täällä: 'Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit?' http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jaa onko sinulla antaa lähdettä sille että Suur-Suomi hanke oli ollut Neuvostoliito lppaus. Itsellä kun on se kuva että Suur-Suomi oli sen ajan hallituksen työnalla ollut suunnitelma yhditää Suomalaiset kansat yhdeksi valtioksi ja että se sai kannatusta varsinkin ylioppilas väessä.

Mutta kun otat esille tapahtumia ajalta 1500 eaa - 1500 jaa niin sen verran oion että Suomen alue oli nykytiedon mukaan jo asuttu kun itämerensuomalaiset levittäytyivät Suomenlahden pohjoispuolelle tuoden kielen ja kulttuurin. Silloin kun tänne saapui itämerensuomalaisia niin jääkauden reunaa seurannut kantaväestö (saamelaisten esi-isät) oli asumaassa jo vuosia ja kesyttänyt tunturipeurojaan (mystisesti poro on kuitenkin geneettisesti lähempää sukua karibulle). Itämerensuomalaisten "tulo" pohjolaan on ollut toki merkittävä että tämä ryhmä toi mukanaan, kantasuomen kielen, maanviljelyn ja kuparintyöstämisen taidot. Historia on ollut Euroopassa myös varsinaista kansanvaellutsen sekameteelisoppaa eikä kaikkia reittejä ole selvitettäviässä, mutta slaavilaiset kansat työtyivät itään joskus pronssi- ja rautakauden vaälillä. Noin 600-300 eaa tapahtui suurempimuotoinen mullistus kun avaruudesta syöksynyt rautameteoriitin kappale synnytti Kaalinkraaterijärven Viron Saarenmaalle, myöskään Itämeri ei enään rautakaudella ollut suuri erottava tekijä vaan siitä omi tullut vilkas vesitie ja kulttuurien vaihto oli runsasta. Ne kaksi Varjagi viikinkienperustamaa "esi-Venäjää olivat Novgorodin tasavalta ja Kiovan ruhtinaskunta joiden valtioliitto kaatui mongolin vallan alle ja sitä seurasi Kultaisen Ordan muodostuminen ja Novgorodin vaikutusalueen voimakas laajeneminen länteen. Mikä näkyi siinä että että kotikissa ja kristinusko saapui Suomen alueelle idän vesiteitä pitkin jo 900-luvulla. Tuolloin Novgorodin ns varuskunnasta oli kehittynyt tasavallan monikulttuurinen pääkaupunki ja sen kautta kulki myös ihmisiä Suomen alueelta milloin varjagina matkalla palkkasoturiksi Bysantin hoviin ja milloin orjana Välimeren markkinoille. Novgorodin valta romahti idänvesitien hiipumiseen ja se heikkeni sodissa niin Ruotsia kuin Puola-Liettuaa vastaan jolloin se oli 1400-luvun lopulla jo helpponakki Moskovan ruhtinaskunnalle ("Moskovan ruhtinaskunta oli Aleksanteri Nevskin nuorimman pojan Daniel Aleksandrovitšin Moskovan kaupungin pohjalle, Vladimir–Suzdalin alueelle, 1200-luvulla perustama valtio, joka myöhemmin yhdisti Venäjän." ~ Wikipedia). Moskovaa seurasikin jo Moskovan Venäjä joka syntyi virallisesti kun Iivana julma kruunattiin sen tsaariksi ja myöhemmin 1500-luvulla Venäjällä otettiin maaorjuus käyttöön paikkaamaan Euroopasta tullutta talouskriisiä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #4

Et siis Daniel tiennyt siitä vaarallisemmasta ja melkein onnistuneesta Suur-Suomi-hankkeesta? Kansainvälissosialistisen fasismihengen sävyttämä punainen Suur-Suomi oli oikeastaan toteumaskenaariona jopa vaarallisempi ja tuhoisampi kuin se AKS:n kekkosten ja Lapuan liikkeen kosoloiden heimopohjaisten alkuperäiskansojen alueiden 'vapauttamisen' taustamotiivien visio olisi ollut onnistuessaan.

Presidentti Otto-Wille Kuusisen johtama punainen Suur-Suomi olisi ollut tämän venäläiskartan perusteella kutakuinkin samanmuotoinen kuin äärioikeistovähemmistön havittelema, mutta suomalais-karjalaisen väestön ja eri yhteiskuntaluokkien edustus hallinnossa ja ehkä pian asujaimistossakin olisi ollut varmaan Karjalan kommuuniakin enemmän etnisten puhdistusten ja totalitarismin likaama, ks. http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Lisää hyviä karttoja vuosilta 1921-42 ym. Suomi 100 v 2017 -teemaisia artikkeleita osoitteessa http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #5

Jos luit kyseisen artikkelin niin muhkeistamuodoista huolimatta ei kyseessä ollut Suur-Suomen kartta. Tuossa on parempaa luettavaa:
http://yle.fi/uutiset/suur-suomi_olisi_onnistunut_...
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suur-Suomi-aate
http://www.hs.fi/arviot/kirja/a1401515532581
Suur-Suomi ei toki ollut ainoa Suomen ainoa kummaliinen hanke vaan 1918 aloitettiin kuningaskuntahanke jomloin saksasta tilattiin mittatilauskuningas eli Hessenin prinssi joka kuitenkin perui tulemisensa kun näytti että Saksa häviää ensimmäisen maailmansodan. Koska Karl Fredik ei vastaan ottanutkaan tarjottua kruunua niin päätettiin uudelleen että Suomesta tulee tasavalta. Siinä myllerryksessä unohtui kuitenkin eräs pieni seikka nimittäin Karl Fredikin lähin perillinen voisi periaatteessa vaatia yhä Suomen kruunua itsellee mikä aiheuttaisi perustuslaillisen ristiriitatilanteeen tasavallaksi julistautuneessa Suomessa.

Toimituksen poiminnat