Harri Vuorenpää

Ammattiliittojen ”kohtuulliset” osinkojuhlat

Vasemmistopuolueet ja eritoten ammattiliitot ovat kovin sanoin arvostelleet suomalaisten yhtiöiden osingonjakoa aikana, jolloin tavallisilla ihmisillä on taloudellisesti tiukkaa ja työpaikkoja menetetään jatkuvasti. Yksi liitoista käynnisti jopa kampanjan asian tiimoilta, ja nimesi sen ”Osinkojuhlat 2016”. Kampanjassa mainitaan mm. seuraavaa: 

”….tämän kevään osingot voivat olla kaikkien aikojen suurimmat. Ja tämä tilanteessa, jossa liki kaikilta muilta yhteiskuntaryhmiltä odotetaan joustamista ja uhrautumista.”

”…yksi kampanjan tavoitteista on herättää yhteiskunnallista kohtuullisuuskeskustelua.”

Kauniita lauseita. Nyt on kuitenkin ilmennyt, että kauniit lauseet eivät taida koskea liittoja itseään. Muun muassa Iltasanomat uutisoivat, kuinka vuokrajätti VVO on nostanut maksamiaan osinkoja samaan hulppeaan vauhtiin kuin vuokriaan. Jutusta ilmenee, että VVO:n maksamat osingot ovat nousseet v. 2004 5,7 miljoonasta eurosta vuoden 2015 37 miljoonaan euroon. Eli siis viime vuonna maksettiin yli kuusinkertainen osinko verrattuna vuosikymmen sitten maksettuihin osinkoihin. Samaan aikaan asuntojen vuokrat ovat nousseet jatkuvasti. 

Ja kelle näitä osinkoja maksetaan?  Jutussa todetaan näin:

” Viimeisten 12 vuoden aikana Suomen suurin yksityinen vuokranantaja on tulouttanut omistajilleen yhteensä noin 150 miljoonaa euroa. Siitä reilu puolet on mennyt ammattiliitoille, joista suurin osa on SAK:laisia liittoja.”

Ketään ei varmasti yllätä, että yksi omistajista on juuri em. kampanjan aloittanut liitto. Ja jotta ”kohtuullisuus”, ”joustaminen” ja ”uhrautuminen” saadaan vielä paremmin keskusteluun mukaan, on muistettava, että ammattiliitot ovat yleishyödyllisiä liittoja, jotka eivät maksa penniäkään veroa osingoistaan. 

No niin, "kohtuullisuuskeskustelu” alkakoon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Uskotko, että perussuomalaisten kannataus enää nousee? Kaikesta huolimatta?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miten tämä viesti liittyy blogin aiheeseen, joka on ihan mielenkiintoinen? Eiköhän tuo osinkorosvous ole alkanut, tapahdu ja tule tapahtumaan riippumatta persujen kannatuksen noususta tai laskusta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos saa arvata, niin se liittyy siten, että esille nostettu asia on kommentoijan kannalta epämiellyttävä, joten hän yrittää kääntää keskustelun muihin aiheisiin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ilmeisesti liiton miehiä tämä Eero. Aihe liippasi liian läheltä?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Eikö liittopomojen moraalittomuudesta saa puhua vai miksi aloitat vinkumisen jostain täysin asiaan kuulumattomasta?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eero et ilmeisesti ole kuunnellut eduskunnassa käytettyjä opposition ja tästä asiasta lähinnä vasemmistolaisten edustajien puheenvuoroja. Noissa puheenvuoroissa on aina verotuksesta puhuttaessa syytelty hallituksen puolueita ettei mitään ole tehty veronkierron eteen. Tuolloin ovat kiinnittäneet huomiota veroparatiisiyhtiöiden ja osinkojen veronmaksumäärien vähäisyyteen.

Miksi eivät ota huomioon kuinka nuo SAK:n jäsenjärjestöt nostavat vuosittain miljoonien edestä verovapaasti VVO:sta osinkoja? Tämä jos mikä on mielestäni kaksinaismoraalista toimintaa vasemmistopuolueilta, sillä heillä olisi ollut aikaa vuosia panna nuokin osinkotulot veronalaiseksi tuloksi riippumatta siitä että saajina ovat yleishyödylliset yhdistykset. Ei ole tehty mitään, koskapa vaaliavustukset (SDP ja vasemmistoliitto) olisivat vuosien saatossa jääneet saamatta.
Ei ole laisinkaan oikein että vuokralaisten vuokria on VVO korottanut lähes kaksinkertaiseksi n. 10 vuoden aikana ollen nyt keskimäärin 13,45 euroa per neliömetri. Vuonna 2004 keskivuokra oli 6,86 - 9,98 euroa per neliömetri. Aikamoisen röyhkeää veronkiertotoimintaa tämäkin, kun otetaan huomioon että osinkoihin sisältyy asumistukea, joka maksettu valtion budjetista. Vuokralaisina saattaa olla jopa SAK:n jäsenjärjestöjen jäseniä, jolloin
jäsenjärjestöjen lienee katsottava käyttävän myös jäsenistöään hyväksi verovapaan edun saamiseen. Pelkkä jäsenmaksu jäseneltä ei ole riittänyt "ryöstöön".

Itse olen sitä mieltä että Sipilän hallituksen tulisi ilman muuta päivittää lainsäädäntöä siten, että nuo VVO:lta saadut osingot tulevat veronalaiseksi riippumatta siitä kuka on osingon saajana. Noin laajaa vuokraustoimintaa harjoittavan, kuin VVO harjoittaa, maksamat osingot eivät ole yleishyödyllistä toimintaa vaan veronalaista henkilökohtaisen toiminnan tuloa.

http://www.iltalehti.fi/talous/2016030921240490_ta...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eero taisi häipyä jonnekkin.

VVO:ssa SAK:n ja EK:n intressit yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Eipä se nouse. Duunarit häipyvät ja rasistisimmat tapaukset jäävät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miten perussuomalaiset liittyvät ay-liikkeen rosvouksiin?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Tuon VVO:n (ammattiliittojen johdon) toiminnan pahennusta lisää VVO:n asema markkinoilla. VVO on toiminnallaan nostanut vuokra-asuntojen yleistä hintaa markkinoilla ja näin ollen alentanut palkansaajien (omistajiensa) ostovoimaa merkittävästi.

Silloin, kun vielä yleiskorotuksia tuli, niin asuin VVO:n asunnossa. VVO lätkäisi joka vuosi vähintään palkankorotuksen verran lisää vuokraa, yleensä vähän enemmänkin. Inflaation nostaessa muitakin kuluja, niin "palkankorotusten" jälkeen käteen jäi vähemmän, kuin ennen niitä.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kyllä tämä VVO on ihan rosvojen firma. Katsokaapas millä hinnalla se tarjoaa asuntoja ja jos on sattunut menemään heille vuokralaiseksi, niin korotukset ovat ihan järjettömiä. Ja Ammattiliitot vaativat ihan pokkana muilta kohtuutta kun itse ryöstävät suomen kansaa. Haloo?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ay-liike on ollut julkisuudessa yksi äänekkäimmistä osinkojen, verottomien osinkojen, korkeiden johtajapalkkioiden, kohtuuttomien hallituspalkkioiden, epäeettisten sijoitusten ja verosuunnittelun arvostelija.

Samassa kuorossa istuvat vasemmistopuolueiden äänitorvet olivatpa he sitten oppositiossa tai hallitusvastuussa.

Minä myös väitän, että ay-liittojen satojen miljoonien sijoituksista osa on kytköksissä veroparatiiseihin joko suoraan tai ay-liittojen salkunhoitajien kautta.

Tämän väitteen voi helposti kumota avaamalla sijoitusomaisuutensa kohteet ja verojärjestelyt. Erityisen kiinnostavaa olisi tietää, miten aktiivisesti ay-liike on investoinut kotimaisiin yrityksiin tukeakseen suomalaista työllisyyttä.

Vasemmistolle on ainakin suuri ongelma se, että suomalaiset osakesäästäjät saavat sijoituksistaan osinkoja, kun yksityiset henkilösijoittajat investoivat kotimaisiin yrityksiin. Täysin huomiotta jää se, että n 800 000 suomalaista piensijoittajaa investoivat suomalaisiin yrityksiin.

Tämä on ylitsepääsemätön dysforia. Tunnetta pahentaa, kun tietää, että ay-liike kerään sijoituksiinsa jäsenmaksuja joita sponsoroi koko yhteiskunta niiden verovähennyskelpoisuuden takia. Jäsenmaksut ovat tietääkseni myös vapaat arvonlisäverosta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Törkeintähän tässä on se, että Nallet ym muut rikkaat eivät edes leiki olevansa köyhien asialla. Sen sijaan liitoissa mandaattinsa saaneet esittävät olevansa köyhän työmiehen asialla. Jos toiminta on tätä luokkaa, kumpaa pitäisi pelätä/arvostella enemmän?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Riistäjät ruoskaansa selkäämme soittaa !

Taisteleva työväenluokka kurittaa jo omiaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos ei pieksä paroonit, niin piiskaa politrukit.
Ainoa ero taitaa olla, että paroonit ovat rehellisesti ahneita, mutta politrukit piilottavat ahneutensa kaksinaismoraalin kaavun alle.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

VVO:n ja muidenkin vastaavanlaisten yleishyödyllisten vuokranantajien osinkojen suuruuteen vaikuttavat vuokrantasaus- ja asumistukitukijärjestelmät. Rahaa tehdään kaikin käytettävissä olevin keinoin. Moraalilla ei ole sijaa, ollaan sitten kapitalisteja tai sosialisteja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Koko EU:n ajan kaikki kynnelle kykenevät ovat kupanneet valtion omistuksia ja julkista rahaa sen mitä ovat irti saaneet.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Kaikki meni tähän asti ihan hyvin. Sitten EU ilmestyi taas pääosaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eipä ole ihme, että verovaroin maksettun asumistuen euromäärä osoittaa kohti koillista.

Markku Kymäläinen

Onko blogin kirjoittaja lukenut George Orwellin kirjan Eläinten Vallankumous. Jos ei niin suosittelen. Se oli kiellettyjen kirjojen listalla Neuvostoliitossa ja syystäkin. Kirja on edelleen hyvin ajnkohtainen ja esimerkkinä käy mm. ammattiliittojen toiminta osinkojen ja muiden etujen hyödyntäjänä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

"älkää tehkö niinkuin minä teen, vaan niinkuin minä sanon"
Muistelen, että ay-liikkeellä isojakin riitoja omien työntekijöittensä kanssa on ollut.
Mikä on itselle sallittua, ei ole toisille, se tuntuu ay-liikkeessä kovin monesti olevan tapa.
Jotta sellaista tekopyhyyttä!

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Sanomamagazinesin, Rakennusteollisuus RT:n, RIA:n, RKL:n, RILin ja olikohan niitä muita omistama "Rakennuslehti" otsikoi:

"Hoitokulut laskivat, vuokrat nousivat – VVO teki huipputuloksen"

http://www.rakennuslehti.fi/2016/03/hoitokulut-las...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

https://vvokonserni.fi/uutinen/2016/03/vvo-yhtyma-...

Onpa millä tahansa mittarilla katsottuna "hienosti" hoidettu yhtiö. Tommoinen kun listautuisi pörssiin. Kiinteistöjen käypä arvo 4 miljardia. "Netto vuokratuotto" 134 miljoonaa tuntuu oudon pieneltä. Asuntotukituloja, veronmaksajien osuutta vuokratuloista en löytänyt, vaikka koitin kaivella.

Silti.....

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Antti,et varmaankaan löydä minkään yhtiön tilinpäätöksestä tuota kyseistä tietoa. Kelan nettisivulta löytyy vastaus mistä syystä tieto ei näy tilinpäätöstiedoissa.

"Kela voi maksaa takautuvan asumistuen kunnalle, jos kunta on myöntänyt toimeentulotukea odotettavissa olevaa asumistukea vastaan.

Tuki maksetaan omalle tilillesi tai valtuutuksesi perusteella vuokranantajan tilille.

Kela voi maksaa asumistuen vuokranantajalle ilman suostumusta, jos vuokranmaksu on laiminlyöty kahden peräkkäisen kuukauden ajalta. Kela on yhteydessä tuensaajaan, ennen kuin se siirtää tuen maksamisen vuokranantajalle."

Periaatteessa asuntotuki maksetaan vuokralaisen tilille jollei ole edellä esitetynlaista estettä muuhun menettelyyn.

http://www.kela.fi/yleinen-asumistuki_maksaminen

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aika simppeliä. Olemme asuneet vuokralla 1980-luvun alusta lähtien kaupungin vuokralla yhteensä kolmessa eri asunnossa. Edellisessä sattui hassu tapaus. Kela oli maksanut vuokratukea 25€/kk muutaman kuukauden ajan. Emme olleet moista ennen saaneet ja ajattelin, että kaippa se sitten kuuluu näin.

Sitten tuli kirje, että meille oli maksettu tukea aiheettomasti, koska asunto oli liian iso kahdelle hengelle, piti maksaa takaisin. Emme olleet hakeneet toimeentuloavustusta emmekä vuokratukea....

Menee hiukan ohi Harrin aiheesta. Ajatukseni oli vain se, että VVO:n kannattaa pitää vuokrat maximissa, toki muidenkin vuokranantajien, koska mitä suurempi vuokra sitä todennäköisempää on, että yhteiskunta maksaa osan tuotoista.

Aika varmaa rahaa. Jotkut pääsee helpolla duunissaan.

Toimituksen poiminnat