Harri Vuorenpää

Itsenäisyysjulistus ajankohtaisempi kuin koskaan

  • Itsenäisyysjulistus ajankohtaisempi kuin koskaan

Suomen senaatti antoi joulukuun 4. 1917 esityksen Suomen julistautumisesta itsenäiseksi Venäjästä. Suomen eduskunta hyväksyi esityksen 6. joulukuuta 1917, ja tästä päivästä tuli Suomen itsenäisyyspäivä. Tuo esitys oli Suomen itsenäisyysjulistus. Mitä tuossa julistuksessa sitten sanottiin?

Poimin muutamia kohtia: 

”Suomen eduskunta on… asettanut maalle hallituksen, joka tärkeimmäksi tehtäväkseen on ottanut Suomen valtiollisen itsenäisyyden toteuttamisen ja turvaamisen.”

”Tämän kautta on Suomen kansa ottanut kohtalonsa omiin käsiinsä, ja nykyiset olot sekä oikeuttavat että velvoittavat sen siihen.”

”Suomen kansa tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä muuten kuin täysin vapaana.”

”…yhtenä nykyisen maailmasodan tärkeimmistä päämääristä on oleva, ettei yhtäkään kansaa ole vastoin tahtoansa pakotettava olemaan toisesta riippuvaisena.”

”Suomen kansa riippumattomana ja vapaana paraiten voi työskennellä sen toteuttamiseksi, jonka suorittamisella se toivoo ansaitsevansa itsenäisen sijan maailman sivistyskansojen joukossa.”

”Samalla kuin Hallitus on tahtonut saattaa nämä sanat kaikkien Suomen kansalaisten tietoon, kääntyy Hallitus kansalaisten, sekä yksityisten että viranomaisten puoleen, hartaasti kehoittaen kutakin kohdastansa, järkähtämättömästi noudattamalla järjestystä ja täyttämällä isänmaallisen velvollisuutensa, ponnistamaan kaikki voimansa kansakunnan yhteisen päämäärän saavuttamiseksi tänä ajankohtana, jota tärkeämpää ja ratkaisevampaa ei tähän asti ole Suomen kansan elämässä ollut.”

Näitä ensimmäisten maan isien ajatuksia lukiessa tulee väistämättä mieleen nykyhetki. Olemmeko me enää maa, jossa nämä asiat toteutuvat? Toivoisin, että jokainen voisi ottaa hetken ajastaan ja miettiä asiaa. Jotkut saattavat todeta, että aika oli tuolloin eri. Toki oli, mutta onko maan ja ihmisten haasteet sitten kuitenkaan pohjimmiltaan muuttuneet? Jälleen kerran me elämme aikaa, jossa väkivalta ja epävakaus nostavat päätään, taloudellinen ahdinko on tosiasia ja kansakunnan kahtiajakautumisesta on jo selviä viitteitä. 

Huomenna sunnuntaina juhlimme jälleen kerran itsenäisyyttämme. Sinä päivänä, jos minä, olisi hyvä kerrata niitä ajatuksia, jonka varaan tämä maa alun perin haluttiin rakentaa. Viimeinen lainaus ei olisi välttämättä huono idea lukea ääneen esimerkiksi työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa. 

Hyvää itsenäisyyspäivää jo etukäteen kaikille! Toivottavasti se sujuu rauhallisesti ja kanssaihmisiä kunnioittaen… 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Hallitus on luovuttanut aikaapäivä sitten Suomen kohtaloista päättämisen muiden käsiin. Meillä on vain rippeet jäljellä. Aika harvasta asiasta Suomi voi päättää itse. Yhdysvaltojen osavaltioilla on enemmän lainsäädäntövaltaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

YYA-aikanakaan ei itsenäisyys ollut ihan täydellistä, niin kuin ei minkään maan itsenäisyys liene koskaan ollut suhteessa muihin. Silti 6.12. on yhä useimmille meille isänmaan tai ainakin kotimaan itsenäisyyspäivä. Toisaalta, eihän meillä enää välttämättä toivoteta monoliittisten yhtenäisyyskulttuuriaikojen tapaan hyvää jouluakaan, vaan jenkkitapaan Hyviä lomia tai Vuodenaikasesonkitervehdys. Poliittisesti korrekti mutta eri ryhmät huomioonottava juhlapäivätoivotus 6.12. kaikille kansanryhmille, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207868-h...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Silti 6.12. on yhä useimmille meille isänmaan tai ainakin kotimaan itsenäisyyspäivä."

Lähinnä itsenäisyyden muistopäivä.

Toimituksen poiminnat