Harri Vuorenpää

Isoveli/-sisko valvoo Suomessakin!

Kempeleen tapaus on tuonut esille asian, joka on mielestäni huomattavan paljon huolestuttavampi kuin mikään yksittäinen rikostapaus. Yle uutisoi tänään, että poliisi on huolissaan turvapaikanhakijoiden harjoittamasta seksuaalisesta häirinnästä. Tämä on tietenkin äärimmäisen huolestuttavaa jo sinänsä, mutta pysäyttävin asia kyseisessä uutisessa oli kohta, jossa asiaa kommentoinut poliisipäällikkö ilmoitti, ettei ”halua kertoa omalla nimellään turvapaikanhakijoihin liittyvästä ilmiöstä”!

Mitä tämä tarkoittaa? Korkeassa asemassa oleva poliisiviranomainen, joka on verorahoilla palkattu huolehtimaan meidän kaikkien turvallisuudesta, ei uskalla kertoa rikollisuuteen liittyvästä ilmiöstä! Se, että hän ei uskalla tehdä jotain, kertoo mielestäni ainoastaan yhdestä asiasta: hänet on pakotettu olemaan hiljaa! Viranomaisten hiljentäminen, jota suurin meistä on tottunut näkemään enimmäkseen television rikossarjoissa tai uutisissa diktatuurisista maista, on käsittämätön ilmiö omassa kotimaassamme, jota olemme naiivisti pitäneet esimerkkinä avoimuudesta ja rehellisyydestä tällaisissa asioissa. 

Tämä herättää muutaman todella huolestuttavan kysymyksen. Ensinnäkin kuka tai mikä on se taho, jota viranomaiset ”pelkäävät” näin paljon? Toisekseen mikä on motiivi sille, että viranomaisten suu halutaan näin sulkea, ettei viranomaiset pysty enää julkisuudessa esiintymään omalla nimellään ja kasvoillaan? Nämä kysymykset ovat mielestäni äärimmäisen huolestuttavia, jopa pelottavia. Varsinkin omassa kotimaassamme. 

Pahaa pelkään, että vastaukset ovat vielä huolestuttavampia ja pelottavampia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Janne Hilden

Tiettävästi poliiseja kielletään potkujen uhalla kertomasta vok:ien tapahtumista. Toivotaan että mahdollisimman moni virkavallan edustaja avaa sanaista arkkuaan julkisuudessa, edes sitten vaikka nimettömänä.

T Piepponen

Oiskohan Sisäministeriön tinakiikari? Ehkä se sama hiukseton kansanvihaaja, joka pakotti median tuottamaan yltiöpositiivista propagandaa ja estämään kommentoinnin alkusyksystä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Voipa olla, että kriisikokouksen syy on ei ole raiskaus varsinaisesti, vaan sen härättämät kansalaisten vihaiset tuntemukset ja mahdolliset seuraukset. Ei Sipilä yhtäkkiä ole valaistunut politiikkansa seurauksista, mutta tämän tapauksen johdosta tilanne näyttää erityisen vakavalta yleisen mielipiteen hallinnan kannalta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomessa poliiseja taitaa olla noin yksi tuhatta asukasta kohden. Tuollaisessa tilanteessa ei yksinkertaisesti pitäisi olla varaa rakentaa minkäänlaista epäluottamusta kansalaisten ja poliisin välille. Luottamus säilyy parhaiten kertomalla asioista rehellisesti ja avoimesti ihmisille, jotka virkakoneiston palkan maksavat ja joita sen pitäisi suojella.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Marko "Fobba" Forss, eli tunnettu nettipoliisi, kirjoittaa tänään FB-sivulla mm. näin:
"Se että poliisille sallittaisiin avoin linja tiedottamisessa ehkäisisi väärien väitteiden leviämistä ja antaisi mahdollisuuden käsitellä turvapaikanhakijoihin liittyviä ongelmia faktapohjalta. Emme halua lietsoa väkivaltaa ja vihaa turvapaikanhakijoita kohtaan, mutta peittelemällä heidän tekemiään rikoksia vain pahennamme tilannetta. Avoimuus toimii siis tässäkin tapauksessa parhaiten."

T Piepponen

Niinniin, mutta kun meillä on ministeriöissä ylipalkattuja virkamiehiä, tai naisia jotka kieltävät poliisia puhumasta totta. Että siellä ne kansanvihaajat istuvat. Ja kenen maksamana?

Suomessa valta kuuluu kansalle. Pitäisiköhän se tehdä jotenkin vahvistetusti selväksi joillekin, vai kuinka pitkään tässä vielä ynistään?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Korkeassa asemassa oleva poliisiviranomainen, joka on verorahoilla palkattu huolehtimaan meidän kaikkien turvallisuudesta, ei uskalla kertoa rikollisuuteen liittyvästä ilmiöstä"

Väärin. Ei HALUA kertoa OMALLA NIMELLÄÄN, siihen ei sisälly mitään poliisin ammattiin liittyvää. Haluaisitko itse tämän melko kiivaana käyvän keskustelun polttopisteeseen ihan vapaaehtoisesti? Kyse ei ole poliisin tiedottajasta, jolle ko. asiasta medialle kertominen olisi työtehtävä ja nimellä esiin tulo tukkisi samantien sähköpostin, puhelimen ja varmaan kotiovenkin aiheen molempiin ääripäihin kuuluvista päänavaajista.

Onko jengi nykyään oikeasti näin kyvytön asettumaan toisen henkilön asemaan, ettei tämä ole itsestäänselvyys?

Janne Hilden

Ja koska poliisin tiedottaja ei hoida hommaansa, niin syntyy näitä "rivimiesten" ulostuloja.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mikä ei muuta pointtiani pätkääkään. Eli sitä syytä miksi tämä ulostulo on nimetön.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Korkeassa asemassa olevan poliisiviranomaisen esiintulo on yksittäistapaus. Sen perusteella ei voi tehdä mitään yleisiä johtopäätöksiä.

On mahdollista, että lausunto perutaan jo huomenna.

Toimituksen poiminnat