Harri Vuorenpää

Lapselle subjektiivinen oikeus vanhempiinsa

Hallituksen kaavailema subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen on noussut tapetille, ainakin opposition puheissa. Opposition mielestä rajoituksen myötä lasten yhdenvertaisuus kärsii ja heidän varhaiskasvatuksensa vaarantuu. Onko todellakin näin?

Tällä hetkellä subjektiivinen päivähoito-oikeus voi olla kokopäiväinen eli kotona oleva vanhempi voi siis viedä lapsensa hoitoon aamusta iltaan. Tätä oikeutta ollaan rajoittamassa niin, että kotona oleva vanhempi voi viedä lapsen hoitoon vain osaksi päivää. Eli toisin sanoen rajoituksen vastustajat ovat sitä mieltä, että lapsen tulevaisuus heitetään härskisti romukoppaan, jos kotona koko päivän viettävä vanhempi ei saa viedä lastansa koko päiväksi muualle hoitoon!

Kukaan ei varmasti ole eri mieltä siitä, että lapsen varhaiskasvatus on tärkeää ja ns. ”maksaa” itsensä takaisin tulevaisuudessa. Kukaan ei varmaan myöskään kiellä sitä, etteikö meillä olisi tärkeätä työtä tekeviä kovan luokan ammattilaisia päiväkodeissa tätä työtä tekemässä. Mutta muutama kysymys väistämättä herää. Jos lapsen oikeus kokopäiväiseen kasvatukseen hoitolaitoksessa on niin pyhä, miksei lapsen oikeus viettää aikaa vanhempiansa kanssa ole? Entä onko todellakin luottamus suomalaisiin vanhempiin sellaisella tasolla, ettei heitä voi pitää muuta kuin lapsensa varhaiskasvatuksen pilaajina?

 Olisiko kuitenkin jopa lapsenkin kannalta optimaalisinta, että hänen varhaiskasvatukseensa kuuluisi sekä ryhmässä toteutettu ns. ammattilaisen ohjaama toiminta, sekä kotona vanhempien toimesta tapahtuva yksilöllisempi yhdessäolo? Ja jos nämä kaksi, koti ja hoitopaikka, saadaan vielä tekemään yhteistyötä, niin silloin ollaan varmasti oikealla tiellä. On myös tietenkin olemassa perheitä, joissa lasten ei ole hyvä olla vanhempiensa kanssa. Mutta tällaisissa tapauksissa olisi varmasti syytä tarjota jotain muita välineitä kuin subjektiivista päivähoitoa.  

Lapset eivät ole tyhmiä, kaikkea muuta. Jos lapsi viettää koko päivän muualla kuin kotona, ja samaan aikaan äiti tai isä on kotona, hän kysyy itseltään miksi näin on? Jos hänelle vastataan, että ”me vaan varmistamme sinun yhtäläisiä oikeuksia”, tyydyttääkö vastaus häntä? Vai katsooko lapsi, että hänellä tulisi olla myös subjektiivinen oikeus viettää aikaa omien vanhempiensa kanssa?

Itse uskon jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Nyt on vähän hallituspuolueen kirjoittajalla mennyt esityksen ymmärrys pieleen. Hallituksen esitys ei ota kantaa vanhempien kykyyn kasvattaa lapsiaan millään tavalla.

Esityksen suurin ongelma on siinä, että työttömänä olevalta työnhakijalta voidaan viedä oikeus lapsen subjektiivisen päivähoito-oikeuteen. Tällä annetaan selkeästi se viesti, että työttömyys on laiskuutta tai välinpitämättömyyttä eikä työllistyminen oikeastaan ole kiinni työnhausta vaan viitsimisestä.

Olen itse sitä mieltä, että subjektiivinen päivähoito-oikeus ei saa olla pyhä. Tässä esityksessä kuitenkin nimenomaan työttömien rinnastaminen vapaaehtoisesti kotona oleviin ja kotona lasta hoitaviin on väärä ja asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan.

Pekka Pylkkönen

En kyllä tajua mitä leimaavaa siinä on että pannaan ihmiset hoitamaan omia lapsia jos aikaa on. Parikin muksua juoksemassa kotona käy varmasti jo ihan työstä. Luulisi että se pikemminkin lisää arvostusta.

Päivähoito on yksi kalleimmista julkisista palveluista mitä täällä on. Helsingissä keskipalkkaisen koko tuloveropotti ei taida ihan riittä kattamaan yhden lapsen päivähoidon kustannuksia. Luulisi että päivähoito olisi kaikilla Säästötarkastelulistan kärjessä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tarkoitatko kommentillasi, että työttömällä työnhakijalla on vain aikaa. Että työnhaku ei ole aktiivista, että työhaastatteluissa, te-toimistossa ym. käynnit ei ole aikaa, joka tarvitaan työllistymiseen?

Työttömyys on suurimmalla osalla ihmisistä aikaa, joka pyritään käyttämään työnhakuun. Jos lapsella ei ole oikeutta päivähoitoon tälle ajalle niin työnsaantimahdollisuudet heikentyy ihan olennaisesti. Silloin jäädään selkeästi miinukselle ihan sieltä veroeurojen puolesta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Tuo on jo niin naivia höpötystä että oksat pois. Kasva isoksi.

Käyttäjän tarjalund kuva
Tarja Lund Vastaus kommenttiin #4

Mitenköhän se työttömän työnhaku oikein onnistuikaan ennen subj. oik.tta Nyt kun työnhakuun tarvitaan lapsetonta aikaa yli 5 tuntia päivittäin. Kyllä on vaikea sulattaa tätä subj.oik. säilyttämis-argumenttia.

Harri Ikonen

Olipa aika, jolloin olin nuorempi. Silloin lasta, joka kasvoi erossa vanhemmistaan surkuteltiin. Lastenkotilasta katsottiin hieman kuin säälien. Ajat muuttuvat, ehkä lapsista on tullut taakka joilekin vanhemmille. He voisivat suosiolla luovuttaa perillisensä yhteiskunnan kasvatettavaksi. Tai antaa adoptoitavaksi. Ottajia varmaan olisi.

Toimituksen poiminnat