Harri Vuorenpää

Monikulttuurisuus tai sen vastustaminen ei ole mustavalkoinen asia

Olli Immosen päivityksen myötä on noussut ennennäkemätön keskustelu siitä, pitäisikö monikulttuurisuutta Suomessa vastustaa vai vaalia. Tälle keskustelulle, kuten niin monelle muullekin, on leimaavaa se, että tulkintoja siitä mitä on monikulttuurisuus tai sen vastustaminen, on yhtä monta kuin keskustelijoita.

Näin ollen en halua lähteä tulkitsemaan kenenkään muun versioita vaan kerron mitä on omasta mielestäni monikulttuurisuus ja mitä siitä vastustan. Se että oltaisiin kieltämässä ulkomaalaisten ihmisten tai kulttuurien oleminen Suomessa on täysin naurettavaa. Ne ovat molemmat, sekä ihmiset että kulttuurit, muokanneet suomalaista kulttuuria ja tulevat näin tekemään jatkossakin. 

Mitä sitten vastustan? Minä vastustan sitä, ettei meillä olisi minkäänlaista sananvaltaa siihen minkälaisia vaikutteita tai kulttuurien lieveilmiöitä me hyväksymme. Tänne rantautuvat kulttuurit voivat muokata suomalaista kulttuuria, mutta ne eivät voi jyrätä sitä. Tällä tarkoitan sitä, ettei esim. eläinrääkkääminen tai naisten alistaminen ole tässä maassa hyväksyttävää, vaikka se jossain kulttuurissa näin olisikin. Tässä kohtaa meillä tulee olla oikeus sanoa: ”Tuo ei kuulu tänne, vaikka se kuinka kuuluisi sinun kulttuuriisi.” 

Meillä pitää olla myös oikeus puolustaa omaa kulttuuriamme. Jos joku vuosikymmeniä harjoitettu lakia rikkomaton suomalainen perinne loukkaa tai haittaa jonkun toisen kulttuurin edustajaa, se on hänen ongelmansa. Ei meidän. 

Toisin sanoen ketään ei käsketä luopumaan identiteetistään, uskonnostaan tai kulttuuristaan. Mutta mielestäni on selvä, että vieraaseen kulttuuriin saapuessaan joutuu jonkin verran sopeutumaan. Se ei ole kohtuutonta, eikä se varsinkaan ole rasismia. 

Tässä kohtaa joku huutaa, kuinka ”persu haluaa vaan poimia rusinat pullasta muista kulttuureista”. Huutajalle vastaan: Nimenomaan! Koska vaikka monikulttuurisuus voi olla myös rikkaus, sen negatiivisten lieveilmiöiden nieleminen ilman kakistelua ei ole mitään muuta kuin suoranaista tyhmyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Taidan lähteä tänään mielenosoitukseen ensimmäistä kertaa 25 vuoteen, sen verran tärkeä tämä asia minulle on. Avoimuus ja kansainvälisyys kunniaan, tänään juhlii Helsingissä true Finnish nation!

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kuten aina, Suomessa autoritaarinen hallinto kääntää kaikkia asiat ja hyödyntää kaikki vähemmistöt oman valtansa ja hallintonsa tueksi, näinhän Tuomioja on suoraan sanonutkin että monikulttuurisuus edellyttää lisää asiantuntijoita määrittelemään sitä, mitä vähemmistöjä on olemassa, mitkä niistä ovat hyväksyttäviä ja kuka mihinkin kuuluu.

Lähtisin mielenosoitukseen, jos ei siinä olisi sitä monikulttuurisuutta.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Voisitko hieman täsmentää tätä, kun en oikein saa hahmotetuksi asiaa. Lait meillä säätää eduskunta ja ne koskevat kaikkia, kunnallista valtaa käyttävät valtuustot jne.
Mikä tässä on siis se pointti, että meillä suomalaisilla ei olisi minkäänlaista sanavaltaa siihen miten Suomessa toimitaan.

Käyttäjän HarriVuorenp kuva
Harri Vuorenpää

Pointtina se, että meillä olisi hyvä olla myös päättäjissä halua käyttää tätä sanavaltaa.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Niin. Minusta niitä lakeja, säädöksiä ja asetuksia pukkaa vähän liiankin tiiviillä tahdilla. Mutta ilmeisesti tarkoitat, että päätökset eivät miellytä sinua, monet eivät myöskään minua, mutta näin se menee monipuoluejärjestelmässä. Se on eri asia kuin monikulttuurisuus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:n lainsäädäntö ylittää Suomen lainsäädännön, eduskunta on siis kumileimasin ja hallitus marionetti.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Kansahan siitä kansanäänestyksellä päätti ja eduskunta asian lopullisesti hyväksyi. Eli itse me siitäkin päätimme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eli itse me siitäkin päätimme."

Ei ollut, mitään ei puhuttu itsenäisyyden menettämisestä ja oman valuutan säilyttämisestä suorastaan valehdeltiin. Media aivopesi suomalaiset lupaamalla kaikkea hyvää ja mitä saatiin, maksaa muiden maiden velat.

Juuso Suhonen

Ja nyt luvataan päättäjätaholta, että monikulttuurius on rikkaus. Eikä muuta. Voishan tuota argumentoida miksi se on rikkaus? Stubb voisi näyttää esimerkkiä ja alkaa hengailemaan muslimiystäviensä kanssa julkisesti.

Esimerkkiä päättäjät vai eikö kiinnostakaan? Miksei tai miksi kiinnostaa? Tämä keskustelu pysyy koko ajan hyvin suppeissa kantimissa.

Petteri Hiienkoski

Pingviinistä Suomen kansalliseläin! Se on mustavalkoinen ja pitää jäästä.
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän vasenkoukku kuva
Pasi Laakso

Mitä enemmän tuota Helsingin mielenosoitusta monikulttuurisen Suomen puolesta miettiin, niin sitä omituisemmalta se vaikuttaa. MIelenosoitus oli muka rasismin vastainen? Meidän kulttuuri on kylläkin paljon vähemmän rasistinen, kuin moni muu kulttuuri. Jos Suomea halutaan muuttaa monikulttuuriseksi, se tarkoittaa myös meidän kulttuurin muuttamista rasitisemmaksi ja suvaitsemattomammaksi. Ellei mielenosoituksen tarkoitus ollut tuoda maahan joka kulttuurista, vain niitä elementtejä, jotka sopivat mielensoittajien maailmankuvaan. Vai kelpaako heille esimerkksi seuraavanaliset kultturit: homojen vainoaminen, lapsiavioliitot, järjestetyt avioliitot, kuolemanrangaistukset, alaikäisten naittaminen täysi-ikäisile, syntyvyyden säännöstely, huumeiden salliminen, prostituution laillistaminen, miehen oikeus rangaista vaimoa tottelemattomuudesta. Näitäkö SUomeen oikeasti halutaan? Mielestäni meillä on sellainen kulttuuri, jota tulee puolustaa ja sitä pitäisi jakaa maailmalle, eikä päinvastoin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Väitän, että eiliset reaktiot Meillä on unelma-tilaisuudessa, kuten persupuhujan buuaus ja etukäteen (ainakin Twitterin kautta) masinoitu selän kääntäminen tämän puheen aikana, on ideologista toimintaa ja siis sinänsä ongelmallista.

Ongelmana on vastapuolen demonisoiminen. Ei tosiaan pyritä dialogiin jota eilen tilaisuuden juontajakin huomautti, eikä nähdä mitään positiivista tai kuunneltavan arvoista siinä kenet vastapuolen edustajana nähdään.

Maahanmuutossa on ongelmia joista olen samaakin mieltä Perussuomalaisten kanssa.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19...

Mutta "oikeus puolustaa omaa kulttuuria" on ongelmallinen väite sen monitulkintaisuuden kautta. Johtaen siis mahdollisesti siihen, että tulkitaan olevan oikeus vihata maahanmuuttajia.

Toimituksen poiminnat