Harri Vuorenpää

Jos laki ei suojele, mitä jää jäljelle?

Myönnän, että tätä kirjoittaessa on verenpaineeni hieman normaalia korkeampi. Tämä johtuu siitä, että luin juuri Tapanilan joukkoraiskauksesta langetetut käräjäoikeuden tuomiot ja niiden perustelut. Kolme tekijää oli kukin saanut n. vuoden ehdollisen tuomion. Lieventäviä asianhaaroja oli oikeuden mukaan mm. tapauksen saama julkisuus. Kyllä, tapauksen saama julkisuus pienensi tuomioita. Tämän lisäksi oikeus katsoi, että joukolla tehty raiskaus ei tehty yksissä tuumin. Eli kaveriporukka siis toisista tietämättään raiskasivat saman henkilön, samassa paikassa ja vieläpä samaan aikaan.

Sympatiani ovat uhrin ja hänen omaistensa puolella, voin vain kuvitella tuskan. Itselläni on kotona neljä naispuoleista esiteiniä siirtymässä pikkuhiljaa kohti ”isoa maailmaa” ja sen mahdollisuuksia ja vaaroja. Vanhemmilla on aina pelko lastensa turvallisuudesta, mutta tämän päivän Suomessa tämä pelko valitettavasti vaan kasvaa päivä päivältä. Viattomia ihmisiä traumatisoidaan loppuiäksi oksettavilla teoilla ja maan oikeuslaitos katsoo oikeuden tapahtuneen kun syylliset eivät istu päivääkään telkien takana. 

Rikoksista langetetuista tuomioista puhuttaessa on autuaasti unohdettu yksi rangaistusten tärkeimmistä tehtävistä: pelotevaikutus. Rangaistukset tulee olla sellaisella tasolla, että jo niiden olemassaolo ehkäisee rikoksia. Ihmisten fyysiseen koskemattomuuteen liittyvissä rangaistuksissa tämä ajatus tulisi olla kaikista kirkkain. 

Mieleen vääjäämättä hiipii ajatus, ettei tämän maan laki enää suojele kansalaisiaan niin kuin sen pitäisi suojella. Olennainen kysymys, jota jokaisen olisi hyvä punnita, on se mitä tapahtuu siinä vaiheessa kun ihmisten luotto lakiin häviää kokonaan. Uskallan veikata, että se on jotain, mitä kukaan meistä ei halua nähdä. 

Nyt on viimeiset hetket toimia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Itselläkin meinasi tipahtaa teekuppi äsken Ylen uutispalvelun avattuani. Tiedä häntä pettävätkö vanhat harmaani, mutten muistaakseni koskaan ole ennen lukenut moista, "käräjäoikeus lievensi rangaistuksia heidän saamansa poikkeuksellisen julkisuuden vuoksi". Todella vaikea suhtautua asiaan ymmärtäväisesti, vaikka onkin tullut luettua muutakin kuin äärioikeiston propakandaa asiasta.

Tuskin järjestäytynyt yhteiskunta mihinkään on romahtamassa kuitenkaan. Ainoat keksimäni syyt moiseen poikkeukseen ovat jutun käsittelijöiden pelot leimautumisesta ammattiyhteisössä julkiseen painostukseen taipumisesta. Olisivat laittaneet normaalit tuomiot kaikille paikalla olijoille, niin sitä ei olisi voitu tulkita asiasta ylikierroksille provosoituneen oikeistonkaan suuntaan kumartelemiseksi, ja minun oikeudentajuni ei vaivaisi.

Mauri Valkeasuo

Itseasiassa useiden tutkimusten mukaan rangaistusten koventaminen ei vähennä rikollisuutta. Rangaistuksien pidentäminen on kylläkin hyvä juttu siinä mielessä, että silloin yhteiskunta on turvassa tältä rikoksen tekijältä. Niin kauan kuin tämä yksilö on lukittuna kaltereiden taakse.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ja kun ei ole kaltereitten takana homma sen kun jatkuu.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Sekin jo auttaisi turvallisuutta lisäävästi, jos nämä ihmissaastat karkotettaisiin muualle, mutta kun ilmeisesti ei tehdä edes sitä ties minkä suojelutarpeen ym. hölöhölön takia. (Olen siinä käsityksessä, että tekijät olivat ulkomaalaisia.)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Mitäs me Oula,sitten näille supisuomalaisille ihmissaastoille tehdään?
vaikka minäkin olen melko pitkälle samaa mieltä siitä,että ainakin,törkeisiin rikoksiin syyllistyvät ei suomen kansalaiset,tulisi karkoittaa,niin..niimpä.
Huomaatko muuten,että tässä Harrin blogissa emme ole katselleet asiaa siitä näkökulmasta,että mistä tai millainen joku on..ei sillä tässä ole väliä teko on törkeä ja äärimmäisen tuomittava,teki sen kuka hyvänsä..tosin joidenkin oikeutta niinsanotusti jakavien kohdalla,ei näytä näin olevan.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #16

Kotoperäiset vastaavat pitää tietty pistää vankilaan. Jokainen valtio vastatkoon itse omasta roskaväestään, valitettavasti mutta luonnollisesti tämä koskee myös Suomea.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski Vastaus kommenttiin #16

Supisuomalaisille ihmissaastoille Singaporen malliset sanktiot eli keppiä takamukseen, vähintään 20 vuoden ehdoton vankeus ankeissa vankilaoloissa sekä rikoksentekijän nimi ja kasvot lehtiin.

Lisäksi kirurginen kastraatio Tšekin malliin.

Vankikoppeihin pitäisi lisäksi virittää keskusradiot tai muut vastaavat ämyrit, joista soitettaisiin Tauskin koko diskografia 24/7. :-) ;-) :-D

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Terve tuloa Suomeen. Suomessa saa pesää, vaikka nainen ei haluaisikaan sitä antaa.

Lisään. Aarnio tulisi välittömästi vapauttaa saamansa poikkeuksellisen julkisuuden vuoksi, kun ei ole edes ymmärtänyt kasvojaan peittää.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

En ole koskaan ymmärtänyt raiskauksen jaottelua törkeään ja vähemmän törkeään.Raiskaus on raiskaus ja aivan yksiselitteisen selvästi se on aina törkeä.Yhtä törkeää on sekin,jos teon tekee jollakin muulla ruumiinosalla,kuin sillä varsinaisella.Entä tämä julkisuuden vaikutus tuomiota alentavasti..on tämä niin järjenvastaista,että..se mitä ajattelen tämän päätöksen tehneestä tuomaristosta on sitä luokkaa,etten voi sitä tähän laittaa..saattais nimittäin käydä niin,etten ehdollisella selviäis.
Kun teko on ollu törkeä..annettu tuomio on supertörkeä..tuomariston ajatuksen juoksua ei voi ymmärtää,ei vaikka miten yrittäisi.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Ehdollinen rangaistus eli rankaisematta jättäminen on pelkkää pelleilyä. Se on viesti rikolliselle siitä, että hänen tekonsa on enintään moitittava, ja yllyttää jatkamaan samaan tapaan. Jos ehdollisilla rangaistuksilla on tarkoituksena säästää vankeinhoidon kuluja, ei oikeudenmukaisuudella ja kansalaisten suojelulla olekaan enää mitään merkitystä. Kun vielä rikoslait jättävät tuomareille laajasti tulkinnanvaraa, niin tuntuu siltä, että tuomarit ovat rikollisten koston pelossa yhä yleisemmin tuomitsemassa aina lievimmän mukaan. Luottamus Suomen oikeuslaitokseen on jo pahasti horjunut.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tuosta koston pelosta en nyt tiiä,mutta muuten olen jokseenkin samaa mieltä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Uudelle oikeusministerille olis tässä tämänkin lain osalta kiireellisiä töitä..raiskaukesesta ei voi antaa ehdollista,jos jotakin lieventävää on se ois huomioitava rangaistuskse pituudessa,mutta ehdollisuus tuomiossa on poistettava kokonaan tämän rikoksen kohdalla.

Käyttäjän velipekkamoisalo kuva
Veli-Pekka Moisalo

Käräjäoikeuden mukaan taisi olla kyseessä hienovarainen raiskaus. Ajatteleeko oikeus vähääkään uhria, jos 3-5 miestä raiskaa.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niin,kyllähän se noin laajemminkin näyttää siltä,että uhrista viis veisataan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Suomalaisessa "oikeusjärjestelmässä" on jo vuosia ollut se linja, että rikollisilla pitää olla mahdollisimman paljon oikeuksia ja pitääkin löytää lieventäviä asianhaaroja vapauttamiseen. On harvinaista, että raiskauksesta saisi ehdotonta, saatika vuosien pituisen ehdottoman rangaistuksen. Minulla ei ole ollut uskoa järjestelmäämme enää vuosiin ja tuskin monella muullakaan. Ei raiskauksesta voi mitenkään antaa ehdollista. Se on jo itsessään niin inhottava rikos, että ehdotonta tulisi tulla aina. Ja minun on mahdotonta ymmärtää nuoruutta lieventävänä asianhaarana. Kyllä jo 18-vuotias ja vähän nuorempikin tietää erittäin hyvin, että ei saa raiskata. Tässä olisi oikeusministerillemme töitä.

Pertti Heinonen

Perussuomalaisella oikeusministerillä on nyt näytön paikka, kymmenen vuotta puoluetta kannattaneena edellytän että puolue vastaa minun ja muidenkin oikeuden tuntoisten huutoihin ja muuttaa liian lepsuja lakeja oikeudenmukaisempaan suuntaan. Raiskauksesta pitää aina tuomita ehdotonta ja muutenkin ehdollisista pitää päästä pois, kuten lapin yliopiston professori sanoi, ehdollinen tuomio on vain varoitus. Oikeusministeri Lindström: Teillä on nyt tuhannen taalan paikka päivittää suomalaista oikeuden käytäntöä ja muuttaa raiskauksista, ryöstöistä ja pahoinpitelystä jne. jaettavia tuomioita kansan haluamaan tiukempaan suuntaan.
Jos oikeusistuimissa jatkuu tämä nyk, vallalla oleva vihervasemmistolaisdemlalainen linja, on siellä tehtävä tarvittavat muutokset.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Jos miesporukka päättäisi raiskata nuo joukkoraiskaajat, pitäisi heidän selvitä ehdollisella, koska tuomioiden tulee olla "linjassa" toisiinsa nähden. Vaan mitäpä veikkaatte, että selviäisivätkö ehdollisella?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Pahan laitit. Ja jos teko olisi lievä, hanuriin vain pieni ahven.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Että v**uttaa tämä rikollisten paapominen. Uhreilla ja heidän omaisillaan ei ole mitään väliä.

Singaporessa ei rikollisia hyysätä vaan rangaistaan kovalla kädellä. Esimerkiksi raiskauksesta napsahtaa vähintään 20 vuoden ehdoton vankeusrangaistus kurjissa vankilaoloissa ja rottinkikepin iskuja paljaille pakaroille minkä lisäksi lehdissä ja verkossa julkaistaan rikoksentekijöiden nimet ja kasvot sekä tiedot siitä että mitä teki, missä ja milloin. Myös esimerkiksi pahoinpitelijöitä, murtovarkaita ja rattijuoppoja rangaistaan pitkällä kakulla, kipeillä kankuilla ja julkisella häpeällä.

Propsit Singaporelle. Sieltä olisi paljon opittavaa.

Hannu Töyri

Onko se oikeuden mielestä raiskaajia loukkaavaa, rasittavaa tms., että asiasta keskustellaan julkisuudessa?
Tuomio kertoo vahvoista poliittisista ja ideologisista mielipiteistä, jotka vaikuttavat oikeuslaitoksessa.
Tällaiset tuomiot ovat vääriä, eikä niitä hyväksytä kansan keskuudessa.

Keijo Räävi

Oman käden oikeus on se mikä jää jäljelle kun oikeusvaltio pettää.

On nimittäin aivan selvää että ennemmin tai myöhemmin joku kostaa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jos laki ei suojele, jää jäljelle lapsille kotiintuloaika ja pesäpallomaila.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Laitan tännekin kommenttini toisaalta:

Oikeuskäytännössämme on käsite sanktiokumulaatio, jota rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutila kommentoi vuonna 2007 näin:
"sanktiokumulaatio, eli tuomion vaikutukset työelämässä, asian saama kohtuuton julkisuus, vaikutukset tuomittavan lapsiin ja puolisoon ja tuomittavan terveydentila, otetaan yleensä huomioon vain rangaistuksen mittaamisessa. Äärimmäisissä tapauksissa se voi johtaa myös rangaistuksen tuomitsematta jättämiseen."

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/rikoks...

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Sanktiokulumaalio tosiaan tunnetaan suomalaisessa rikosoikeudessa.

Sen soveltaminen "asian samaan julkisuuteen" on kuitenkin varsin poikkeuksellista.

Lisäksi ainakin oma käsitykseni on, että tuolla "asia saamalla kohtuuttomalla julkisuudella" tarkoitetaan yleensä tapauksia, joissa julkisuus ja sen kautta tekijälle tulevat seuraukset ovat olleet itse teon luonteeseen nähden kohtuuttomia. Eli viitataan johonkin pienehköön rikokseen, josta tekijään tai tekoon liittyvän poikkeuksellisen seikan vuoksi seuraa kohtuuttoman laaja julkisuus. Kuvitteellisena esimerkkinä voisi olla jos esim. myymälävarkaan itse teossa kuvanneen turvakameran videosta tulee youtube-hitti.

Se, että raiskaajan nimi vuotaa nettiin ei ole mielestäni missään mielessä tuollainen tekoon nähden "kohtuuton julkisuus" ainakaan täysi-ikäisen tekijän osalta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Poikkeuksellista se on tietysti sen vuoksi, että hyvin harvaa tuomioistuimessa puitavaa rikosasiaa käsitellään julkisuudessa.

Nimien vuotamisen ongelmia voinet kysellä niiltä epäonnisilta, joilla sattuisi olemaan sama nimi kuin tuomitulla raiskaajalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Helsingin käräjäoikeudella oli siis mahdollisuus vapauttaa kahden syyttömäksi todetun lisäksi myös loput kolme.

Kaikki on suhteellista ja tuomarin arvioitavissa rikoslain puitteissa.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kyllä nyt on korkea aika ottaa Suomen tuomarikoulutus syyniin, jotain on pahahasti pielessä kun tuomiot ovat kansan oikeustajun vastaisia vaikka tilanne pitäisi olla päinvastoin. Suomessa tuomiot ovat länsimaiden pienimmät ja rikostilastot suurimmat.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Missä ovat kaikki feministit lausunnoillaan? Olisiko joukon pitänyt olla pussikaljaporukka, jotta sanallinen arkku aukeaisi? Nämä ovat kiusallisia kaksoisstandarditapauksia, mutta näillä mennään. Ymmärrän hyvin Terttu Utriaisen lausunnon ja luultavasti hän on joutunut käymään aikamoista Jaakobin painia asemansa vuoksi, mutta rohkeasti kuitenkin otti kantaa oikeusistuimen toimintaan. Rohkea, rehellinen professori Oulusta.

Tomi Koivisto

Se on mahtavaa että virkaihmiset avautuvat aiheista vasta eläkkeellä ollessaan, vetäneet jotain duunia muutaman vuosikymmenen ja hups, eläkkeelle mennessä toteavat että niin, nää jutut on muuten vähän sieltä ja syvältä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Okei, silti harvoin korppi... jne. Utriainen on kyllä aikaisemminkin ottanut monesti kantaa näihin kiistakysymyksiin tai tulkintoihin eri tapauksissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Eläkeläisenä ( synt. 1946 ).

Käyttäjän TaryaKorhonen kuva
Tarya Korhonen

Ei meillä ole ollut lakeja enään pitkään aikaan. Katsotaanpas sosiaaliviranomaisten toimintaa, heidän työtään siivittää "kateus" tuo vanha perisuomalainen synti sekä toisen ihmisen vahingoittaminen. Miten tämä saadaan aikaiseksi? Joko siten, että ihmisen avuntarve jätetään huomiotta tai siten, että puututaan ihmisen/perheen elämään perusteettomin syin. Lisäksi tämän kaiken allekirjoittaa "muka oikeuslaitos/käräjäoikeudet" nämä tuomarit(hyi olkoon) tekevät asioita ja päätöksiä mallin mukaan missä oikeudenmukaisuus ja syyllisyys ovat kaukan todellisuudesta, siis rikkovat jopa tuomarivalaa "hyvä veli" yhteyden vuoksi.. Eivät tunne mutta eivät myöskään tutki asioita, kuin omalta kannaltaan ja syyttömät syyllistäen. Mikä on heidän tarkoitus, sitä en osaa sanoa mutta syyttömiä ovat kovasti saaneet syyllisiksi. He jopa tuhoavat toisen henkilön viimeisen tahdon oikeudenmukaisuudellaan? YÖK mitä porukkaa, saadakseen itselleen taloudellisen hyödyn, vieden sellaisilta omaisuuden, jotka eivät itseään saa puolustettua heidän päällepäsmäyksen vuoksi! kääk Syyttäjällä voisi olla paljon töitä ihan siellä omien keskuudessakin!!

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Otaksun teon, jota nykyään kutsutaan raiskaukseksi, olevan peruja primitiivisimmiltä ajoilta. Ihmislajin ollessa paljon nuorempi, veikkaan tämän tekojen olleen myös paljon suorempia (toimintaa silloisten vaistojen varassa). Toisen osapuolen tai osapuolten reaktiot tähän taas vastaavasti ovat todennäköisesti olleet vähintään yhtä suoraa ja yksinkertaista sorttia; alistumista tai perääntymistä. Jopa tappelua on varmasti päästy seuraamaan tovin tai kaksi ennen, jälkeen ja jopa yhdynnän aikana.

Rangaistukset eivät tätä perua ehkäise saati tehoa riittävästi, koska teko toteutetaan ensin korvien välissä kehon viitekehyksen sanelemana ja viiveen eli pisteiden yhdistämisen jälkeen vasta fyysisesti. Kehon haluja voidaan ehdollistaa ja valjastaa (e.g. tupakka, raha, alkoholi), mutta siihen on tehokkaampiakin tapoja. Yksi näistä tavoista on ihan yksinkertaisesti mahdollistaa halukkaiden kirjo ja heidän yhteen saattaminen. Voidaan myös neuvoa miten saada e.g. täyteläisempi tyydytys ja tästä aiheesta oppineiden on todennäköisesti enemmän tai vähemmän yksinkertaista tunnistaa yhteisymmärryksen tärkeys mitä intiimiin kanssakäymiseen tulee.

En tosin tiedä kaikkia muuttujia mitä tässä tilanteessa on ollut, joten en voi valitettavasti tämän syvemmälle todennäköisesti mennä saati päästä. Toistan kuitenkin sen, että rangaistuksia tehokkaampia tapoja on olemassa ja yksilö itse, kokemuksensa kanssa, on näiden keskiössä nykyinen ympäristö mukaan luettuna.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Tässä linkki hyvään aineistoon suomen julkisvaltaa käyttävän valtioneuvoston, eduskunnan, ministeriöiden sekä oikeuslaitoksen toiminnasta, riippumattomuudesta ja lahjomattomuudesta. Täyttä valheellista paskaa koko toiminta.
http://oikeusmurhasuomessa.blogspot.fi/

Toimituksen poiminnat