Harri Vuorenpää

Pakkokantele

Dialogi suomalaisen koulun musiikin tunnilta:

Opettaja: No niin, ottakaapa kanteleet esiin niin alamme harjoittelemaan. 

Oppilas: Voinko esittää kysymyksen, joka on askarruttanut mieltäni? Minkä takia meidän kaikkien oppilaiden on opeteltava soittamaan kanteletta? Itse kuitenkin haluaisin opetella soittamaan jotain muuta instrumenttia. 

Opettaja: No kyllähän sinä tiedät, että kaikkien kansalaisten on opeteltava soittamaan kanteletta, näin on päätetty. Musiikin opiskelu on ensiarvoisen tärkeää!

Oppilas: Ymmärrän kyllä, että musiikin opiskelu on tärkeää, mutta miksi sitten juuri kanteletta pitää osata soittaa? Eikö olisi parempi opetella jotain yleisempää ja hyödyllisempää soitinta kuten esimerkiksi viulua tai pianoa?

Opettaja: Kanteleen soitto kuuluu meidän kaikkien yleissivistykseen. Ja eritoten jos haluaa opetella jonkun muun soittimen, on ensiarvoisen tärkeää opetella ensiksi soittamaan kanteletta. Kun on kanteleen soiton opetellut, on huomattavasti helpompi opetella muita soittimia. 

Oppilas: Niin, tokihan musiikin opiskelu voidaan lukea yleissivistyksen piiriin, mutta ei kai nyt sellaisen marginaalisoittimen kuin kanteleen opettelu voi yleissivistykseen kuulua. Sehän tarkoittaisi, että suurin osa maailman muusta väestä olisi sivistymättömiä, kun ei osaa soittaa kanteletta. Ja ihan varmasti toisen soittimen opettelu auttaa seuraavan soittimen opettelussa. Mutta jos haluan opetella soittamaan pianoa, parhaiten opin soittamalla pianoa. 

Opettaja: No mutta tämän maan historiaan kantele kuuluu, jopa tärkeänä osana!

Oppilas: Ei kai sitä kukaan kielläkään, mutta historiaan kuuluu myös paljon muutakin, jota ei tänä päivänä kuitenkaan kannata jokaiselle opettaa. Ja eikös kanteleen soiton opettelun pakollisuus ole vain muutaman vuosikymmenen vanha juttu. Joka tapauksessa pianon, viulun, kitaran tai rumpujen opettamisesta olisi kuitenkin paljon enemmän hyötyä, koska ne ovat paljon yleisempiä instrumentteja maailmalla. Eikä se tietenkään sitä tarkoittaisi, etteikö ne, jotka haluavat kanteletta soittaa, voisivat sitä opetella edelleen. 

Opettaja: No mutta tiedäthän sinä, että tässä maassa on olemassa pieni joukko ammattikanteleensoittajia, joiden oikeutta soittaa kannelta me emme saa väheksyä! Heillä pitää olla oikeus soittaa kanteletta ja heille pitää turvata tilat siihen joka puolella maata.

Oppilas: No totta kai heidän oikeuksiaan tulee valvoa. Mutta miten sillä, että me kaikki opettelemme soittamaan kanteletta, turvataan kenenkään oikeuksia? Sitä paitsi, eikös tämä ryhmä ammattikanteleensoittajia tule pääosin yhdeltä tietyltä alueelta? Minkä takia heille pitää varata soittotiloja ympäri maata? Eikös nämä käyttämättömät soittotilojen varaukset ole pois kaikkien muiden instrumenttien harjoituksilta?

Opettaja: Mutta jos kanteleen pakko-opetus lopetetaan, kukaan ei opettele musiikkia enää ja yleinen musiikin osaaminen maassamme laskee!

Oppilas: Eikös me voitaisi edelleen edellyttää kaikilta musiikin opiskelua, mutta niin, että instrumentin valinnan tekisi jokainen itse. Näin saisimme paljon motivoituneempia musiikin harrastajia ja ennen kaikkea todella laajan kirjon eri instrumenttien osaajia. Siitähän olisi hyötyä koko maalle!

Opettaja: Ei se vaan nyt käy! Tässä maassa jokainen opettelee soittamaan kanteletta ja sillä hyvä!

Oppilas: Huokaus…. Minä en ainakaan tähän enää suostu. Minä teen kansalaisaloitteen kanteleen pakollisen opettelun lopettamisesta. Kai meillä nyt on sen verran järkeviä ja osaavia päättäjiä tässä maassa, että he lopettavat tämän hulluuden…

Tarinan jatko selviää muutaman päivän sisällä…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mahtava. Osuva. Hauska. Kiinnostava.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mutta oikeasti olen sitä mieltä, että pakkokantele ja "vakaa vanha Väinämöinen" pitäisi ottaa mukaan musiikinopetukseen, koska se on suomalaista kulttuuriperinnettä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin minäkin ja siksi kehuin! Voihan se olla että tarina ei lopukaan hyvin mutta se on sen ajan murhe.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Oli ihan pakko kopioida tekstit talteen LibreOfficen Writeriin, säilytin myös nimesi ja jään odottamaan mahdollista jatkoa. Tämä oli piristävän hauska.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Erinomainen teksti ja sopii hyvin tähän yleissivistys-teemaan.

Anne Lindell

Juuri näin.

Pari vuotta sitten (muistaakseni kevätkesällä 2013) kirjoittamani kirjoitus täällä ”Usarissa” otsikolla ”Kahdenkerroksen väkeä ”, (johon muuten tuli pitkästi yli 200 kommenttia) jakoi myös suomenruotsalaisten mielipiteitä kahtia eikä ainoastaan ja vain suomekielisten. Ja siitä kertoo tuo otsikkokin, koska osasin odottaa sellaista rektiota. Tämä kirjoitukseni poistui muitten kirjoitusteni mukana ”Usarista”hyperavaruuteen, kun US-blogini poistui verkkolehden sivulta, kun olin ”bannattuna” ... siis minut heitettiin jälleen kerran ulos eli sain porttikiellon. Tämä kirjoitus löytyy nyt kokonaisuudessaan omalta poliittislta blogiltani ... seiltä sitä ei voi kukaan sensuroida. http://annelindell.blogspot.fi/2013/12/4-kirjoituk...

Cenita Sajaniemi

Anne,
luin juttusi silloin kaksi vuotta sitten Usarissa ja vielä uudelleen n. vuosi sitten. Bittiavaruuteen on hävinnyt moni asiallinen ja hauskakin kirjoitus.
Monen ihailema ja kunnioittama Kalle Isokallio kirjoitti myös keväällä 2013 loistavan sarkastisen kirjoituksen pakkoruotsista Ilta-Sanomiin; ja se taitaa olla ihan ainoa Kallen kirjoituksesta, joka on häivytetty avaruuteen minoriteettivoimin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaipaan kontekstia, jossa keskustelu käytiin (luokkataso, ikä, oppilaan taidot, OPS-kokonaisuus, ryhmän koko jne.)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Opettaja unohti tärkeimmän perustelun, eli ainahan oppilas voi joskus elämänsä varrella kohdata kanteleensoittajan, jonka kanssa olisi mukava soitella ja keskustella kanteleensoiton hienouksista. Jos ei silloin osaa soittaa kannelta, niin mitäs sitä sitten tekee? Niin!

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Jahas ja silläkö perusteella muka kaikkien eli koko kansan on opiskeltava pakkoruotsia? Höh?

Eikös tuolla samalla perusteella koko Suomen kansan lapset ja nuoret pitää pakottaa opiskelemaan riisinviljelyä, koska ei koskaan tiedä vaikka nykyinen lapsi joutuisi kohtaamaan elämässään riisinviljelyn hienoudet ja Suomen koulussa opetetusta riisinviljelystä on hyötyä ja sitä tarvitaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tää on kyllä hauskaa kun nauran samoille vitseille kuin Jani Korhonen ja Janinkin vitsille vaikka eri syistä.

Toimituksen poiminnat